Home < Consoles < Console Gaming
 

Wat is Console Gaming?

 
 

Wat is consolegaming nu eigenlijk? Consolegaming is simpelweg het spelen van videogames op een console die doorgaans aangesloten is op een televisie.

Nintendo WiiEen console is een systeem die speciaal gemaakt is om videogames op te spelen. In het verleden kon je er alleen maar videogames op spelen. Toendertijd ging het nog via de zogehete cartridges dit waren een soort van cassettes waarop de games stonden. Deze casette deed je dan vervolgens in je console en zo kon je een videogame gaan spelen, en als je een andere videogame wilde spelen dan stopte je er gewoon een andere cartridge in. Later echter werden de cartridges omgeruild voor andere mediums waaronder DVD's, en UMD's schijfjes. Aangezien de videogames namelijk complexer werden en steeds uitgebreider moest er ook een groter opslag medium komen. Vandaar dat men afstapte van de cartridges.

ControllerDe videogames die je speelt worden meestal bestuurd middels een controller die aangesloten is op de console, een console heeft vaak meerdere ingangen (poorten) om een controller op aan te sluiten, vroeger waren er dat er twee, vandaag de dag zijn vier of zelfs zes niet meer ontdenkbaar. Door meerdere controllers aan te sluiten werd het ook mogelijk om samen met je vrienden een videogame te spelen. Vandaag de dag zijn de controllers draadloos, zodat je geen gevaar meer loopt om je nek te breken door toedoen van je eigen console.

De weergave van de videogames zie je op de televisie. Dit is door de jaren heen flink verbeterd, videogames werden grafisch mooier en de resoluties werden ook verhoogd. Daarnaast zijn er ook steeds krachtigere televisies gekomen die een nog betere weergave geven van de videogames. Zodoende kunnen consoles vandaag de dag eenvoudig meekomen met de PC. Op sommige gebieden streven ze de PC zelfs voorbij.

E3

Een ander gebied waarop veel veranderingen zijn gekomen zijn de mogelijkheden die een console biedt. Vroeger lagen PC en console aardig ver uitelkaar. Op een PC kon je veel meer een console was alleen voor het spelen  van videogames. Vandaag de dag echter is het ook mogelijk om met je console muziek te downloaden en te luisteren, films te kijken, en te internetten.

Het laatste fenomeen dat ook de afgelopen jaren steeds meer naar voren treed is de mogelijkheid om over het internet een potje multiplayer te spelen via je console. Eerder was dit namelijk nog exclusief weggelegd voor de PC. Maar tegenwoordig zijn er hele netwerken opgezet door onder andere Microsoft, Sony en Sega om ook de multiplayeroptie over het internet mogelijk te maken voor consolegamers.