Home < Consoles < Generatie 3 < 3DO
 

3DO

 
 

De 3DO is een console die is ontstaan door een samenwerking tussen de bedrijven Panasonic, Sanyo en Goldstar. Oorspronkelijk is de console echter ontwikkeld door Dave Needle, en RJ Mical. Toen de 3DO gelanceeerd werd was hij zijn tijd ver vooruit.

3DOOp het gebied van technische specificaties kende de console toendertijd nog geen gelijke. Desondanks verkocht de console niet goed, dit kwam doordat de console op de markt kwam voor een richtprijs van $699.95. Een ander iets dat opvalt aan de console is dat er geen beveiliging opzat, normaal gesproken worden er aparte consoleversies gemaakt, bijvoorbeeld een Amerikaanse en een Japanse versie. Men doet dit normaal om softwarepiraterij tegen te gaan. Maar bij de 3DO was dit totaal niet het geval, hierdoor was de console wel populair bij softwarepiraten en gamers die ook games importeerden uit andere landen.

Doordat de 3DO zo een krachtige console was, kwam er ook een lijst van indrukwekkende videogames. Videogames zoals Alone in the Dark, Myst, Out of this World, en Star Control II waren bekende PC games die waren overgezet naar de 3D0. Ander videogames die veel furore maakte op de 3DO waren Need for Speed, Jurassic Park Interactive, Crash N' Burn, Slayer, en Killing Time.

de 3DO moest echter na een lange en moeizame periode het afleggen, de markt werd namelijk aan het begin van de jaren 90 overspoeld met allerlei consoles. De meeste hiervan gingen echter failliet en vanwege de enorme prijsdalingen ging ook de 3DO ten onder.

Ondanks dat de 3DO het moest afleggen, waren de technische specificaties zeer indrukwekkend. De 3DO beschikte over de volgende aspecten

- 32-bit processor van 12.5 Mhz tot 25 Mhz
- Resolutie van 640x480 pixels met 16.7 miljoen kleuren
- 2 MB aan RAM geheugen
- 1 MB aan Video RAM geheugen
- 16-bit audioprocessor in stereogeluid met 44.1 kHz
- CD-Rom speler met 2x speed.