Home < Consoles < Generatie 3 < Nintendo 64
 

Nintendo 64

 
 

Met de winst die Nintendo behaalde met de Super Nintendo Entertainment System besloten ze een nieuwe nog krachtigere console te ontwikkelen. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe console kreeg het de naam Nintendo Ultra 64 toegewezen. Later werd echter bekend dat de console vrijgegeven zou worden onder de naam Nintendo 64, of kortweg de N64.

Nintendo 64Men liet de Nintendo 64 voor het eerst op 24 November 1995 aan het grote publiek zien. Toen werd duidelijk dat de 64 symbool stond voor de 64-bit processor die erin verwerkt was. De pers was onder de indruk en verwachte veel goeds van Nintendo, mede omdat het zichzelf al in het verleden bewezen had. Uiteindelijk werd de Nintendo 64 gelanceerd op 23 Juni 1996 in Japan. Niet veel later volgde hierop de rest van de wereld.

De Nintendo 64 is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de goede "launch titels" (videogames die tegelijk met de lancering van de console uitkomen). Enkele noemenswaardige hiervan zijn Super Mario 64, welke volgens velen nog word beschouwd als één van de beste videogames allertijden, Mario Kart 64, Star Fox 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Donkey Kong 64, Conker's Bad Fur Day, GoldenEye 007, Perfect Dark en F-Zero X.
Ondanks het feit dat de CD-Rom steeds belangrijker werd als opslagmedium besloot Nintendo niet met deze hype mee te gaan en videogames nog steeds via cartridges te leveren. Zowel de pers als gamers stonden nog vaak genoeg verbaasd van de kwaliteit die sommige videogames voor de Nintendo 64 bevatten, aangezien het opslagmedium een stuk kleiner is.

De Nintendo 64 was één van de eerste 64-bit consoles en ging gepaard met indrukwekkende specificaties. Op het moment dat de Nintendo 64 op de markt kwam was het ook de meest krachtige console, met uitzondering van de PC welke qua snelheid de consoles makkelijk versloeg. De technische specificaties van de Nintendo 64 zijn als volgt

- 64-bit processor met een snelheid vna 93.75 Mhz
- 4 MB aan RAM geheugen
- 64-bit videochip met een snelheid van 62.5 Mhz
- Resoluties van 256x224 tot maximaal 640x480
- Mip-mapping, bilinear filtering, Trilinear mip-map interpolation
- 16.7 miljoen kleuren
- 16-bit audiochip met Stereo Sound