Home < Consoles < Generatie 3 < Sony Playstation
 

Sony Playstation

 
 

De Sony Playstation is een console met een eigenaardige geschiedenis. In eerste instantie werd Sony namelijk benaderd door Nintendo om een console te ontwikkelen met een ingebouwde CD-Rom speler. Nintendo was hier zelf namelijk ook mee bezig, maar liep tegen enkele problemen aan vandaar dat ze de hulp inschakelde van Sony.

Sony ging aan de slag en behaalde succes. De console kwam echter nooit op de markt doordat er een contractbreuk plaatsvond tussen Sony en Nintendo. Nintendo besloot daarom in zee te gaan met Philips. Zowel de pers als Sony was hierdoor geshockeerd, aangezien het de dag voor de dag van de lancering naar buiten werd gebracht. Sony besloot daarom om zelf door te gaan en de console verder te ontwikkelen en te verbeteren.

PlaystationOp 3 December 1994 was het uiteindelijk zover en werd de Sony Playstation in Japan gelanceerd. De console ging over de toonbank voor een richtprijs van $299. Later werd de console ook gelanceerd in Amerika en Europa. De console werd ongekend populair en verkreeg een ware cultstatus. Er ontstond een complete "Playstation Generation". Enkele beroemde videogames voor de Playstation zijn Tombraider, Final Fantasy VII, Resident Evil, Wipeout, Gran Turismo, Crash Bandicoot, Spyro the Dragon, Parasite Eve, Silent Hill en Metal Gear Solid. Op 18 Mei 2004 werd door Sony bekend gemaakt dat ze meer dan 100 miljoen exemplaren van de Sony Playstation en de PSone (een compactere versie van de Sony Playstation.)

In de jaren nadat de Sony Playstation was vrijgegeven werd de console een ware bedreiging voor de consoles van Nintendo. Nintendo had niet meer een overgroot deel van de markt, hierdoor kregen ook andere ontwikkelaars, waaronder Sega, een kans om weer toe te treden op de markt.

De technische specificaties van de Sony Playstation waren van goede standaard, maar mede doordat de videogames die ervoor uitkwamen zo goed waren geprogrammeerd verwierf de console ook uitermate veel naamsbekendheid. De specificaties van de console zijn als volgt

- 32-bit Processor welke liep op 33,8688 Mhz
- 2 MB aan RAM geheugen
- 1 MB aan Video RAM geheugen
- 512 KB aan Audio RAM geheugen
- Resoluties van 256x224 tot maximaal 640x480
- Maximaal 16.7 miljoen kleuren
- Memory Cards met 128 KB aan geheugen