Home < Consoles < Generatie 1
 

Eerste generatie consoles

 
 

Eigenlijk vallen de consoles die hieronder worden besproken onder de derde generatie van consoles. Maar omdat er in 1983 een ware crash was van videogames, in de vorm van een zwarte maandag wordt deze generatie door velen toch beschouwd als de eerste generatie van moderne consoles. De eerste generatie wordt ook wel het 8-bit tijdperk genoemd, aangezien alle populaire consoles voorzien waren van 8-bit processors.

NintendoTijdens dit tijdperk was de meest populaire console de Nintendo Entertainment System van Nintendo. Nintendo werd marktleider op het gebied van consoles en kwam daarnaast ook met innovatieve en goede videogames. Daarnaast kwamen in deze periode ook de eerste side-scrollers. Waaronder zeer populaire als Super Mario Bros., en Donkey Kong. Tegen het einde van het tijdperk kwamen ook de eerste role playing games (RPG's) zoals het populaire The Legend of Zelda. Dankzij dit tijdperk zijn een groot deel van de games vandaag de dag zoals ze zijn.


De Nintendo Entertainment System of kortweg NES is een console ontwikkeld en uitgegeven door Nintendo op 15 juli 1985.

De Sega Master System is een 8-Bit console die net zoals de Nintendo Entertainment System werkt met cartridges. Het is ontwikkeld en uitgegeven door Sega.

De Atari 7800 is een console ontwikkeld en vrijgegeven door Atari. Het was de opvolger van de Atari 52oo welke niet zeer goed ontvangen was door zowel de markt als de critici.