Home < Consoles < Generatie 1 < Nintendo Entertainment System
 

Nintendo Entertainment System

 
 

Nadat Nintendo verscheidene succesvolle arcadegames had ontwikkeld besloot men begin jaren 80 om een eigen console te ontwikkelen. Daarbij wilde men het gebruik van cartridges introduceren aan het publiek, aangezien dit nog niet eerder was gedaan.

Nintendo Entertainment SystemOp 15 juli 1983 werd het systeem gelanceerd met een richtprijs van 14,800 yen in Japan en 299 dollar in Noord Amerika. Er werd echter met een zeer kritisch oog naar gekeken, mede dankzij de crash van videogames die pas net voorbij was. Vooral tijdens het eerste jaar werd de console als onbetrouwbaar en vol met problemen beschouwd. Nintendo maakt echter nieuwe plannen en liet de productie tijdelijk stil zetten. Er werden nieuwe onderdelen in geplaatst en tegen het einde van 1984 was het de best verkopende console in Japan.

Er verschenen verscheidene games op de  Nintendo Entertainment System waaronder klassiekers als Super Mario Bros., Donkey Kong, The Legend of Zelda, Metroid, Double Dragon, Tetris, Final Fantasy, Duck Hunt, en Castlevania.

De console werd geleverd met twee controllers zodat het ook mogelijk was om met vrienden te spelen. De controllers kwamen in de vorm van een zeer platte baksteen, met een zogenoemde d-pad (een kruisvormig druksysteem), en vier extra knoppen welke beter bekend zijn onder, start, select, A, en B. Naast de controllers was het ook mogelijk om een "light gun" aan te schaffen voor de console, een soort van pistool waarmee je op het scherm kon schieten. Hier kon men bijvoorbeeld gebruik van maken bij de videogame Duckhunt.

Het systeem had de volgende specificaties:

 - 8-Bit processor
 - 1.66 Mhz mogelijk tot 1.79 Mhz
 - 2 KiB aan Ram geheugen
 - 49128 Bytes aan ROM
 - 5 Kanalen voor de Audio
 - Maximale resolutie van 256 x 240 Pixels.