Home < Consoles < Generatie 1 < Sega Master System
 

Sega Master System

 
 
De Sega Master System, of kortweg gewoon SMS, is een 8-Bit console die gefabriceerd en uitgegeven is door Sega. In Japan kwam het oorspronkelijk als de SG-1000 Mark III op de markt. Op de Europese markt werd het echter vrijgegeven als de Sega Master Sytem, en met deze console wilde Sega de aanval openen op de console van Nintendo. Uiteindelijk is het hier echter niet in geslaagd, maar dankzij een grote schare fans en critici was de strijd erg spannend.

Sega Master SystemDe Sega Master System is de opvolger van de SG-1000 Mark II. De console werd vrijgegeven in Juni 1986 een jaar later na de lancering van de console van Nintendo. De console ging over de toonbank voor een prijs van 200 Dollar. Later in het jaar 1987 werd de Sega Master System ook in andere landen gelanceerd.

Bekende videogames die uitgekomen zijn voor de Sega Master System zijn Wonder Boy in Monster Land, Sonic the Hedgehog, Street Fighter II, Alex Kidd in Miracle World.

Net zoals de console van Nintendo werd ook de Sega Master System geleverd met twee controllers, welke extreem lang houdbaar waren. In tegenstelling tot de controllers van de Nintendo Entertainment System had de Sega Master System controller slechts een d-pad en twee extra knoppen, één hiervan fungeerde ook als startknop, en de pauze knop die zat op de console zelf. Het bijzondere van de controller was dat hij ook zo kon worden aangesloten op de Commorde Amiga PC zonder enige modificatie eraan. In navolging van Nintendo kwam er ook bij Sega een "Light Gun". Daarnaast ontwikkelde ze ook een 3D bril. 

De specificaties van de Sega Master System waren als volgt:

 - 8-Bit processor
 - Maximale resolutie van 256x192 Pixels
 - 4 Mono Audio Kanalen
 - 64 Kbit aan Ram geheugen
 - 64 Kbit tot 2048 Kbit aan Rom
 - 128 Kbit aan video Ram geheugen