Home < Consoles < Multiplayer
 

Consoles en Multiplayer

 
 

De mogelijkheid om een videogame multiplayer te spelen via het internet bestaat nog niet zo heel lang. Dit echter in tegenstelling tot de PC waarbij het in de begin jaren 90 al mogelijk was, met de komst van DOOM, hoewel het pas echt groot werd toen Quake op de markt kwam.

Halo 2 MultiplayerBij consoles kwam deze optie pas tijdens de vierde generatie. De eerdere generatie hadden ook wel de mogelijkheid tot het spelen van een multiplayer game maar dit was dan altijd met twee of meerdere controllers aangesloten op een console. Hierbij speelden de gamers dan een videogame op één tv en zaten dan doorgaans gewoon naast elkaar op de bank. Maar met de komst van de Sega Dreamcast een console die was ontwikkeld door Sega werd het opeens wel mogelijk.

Sega was het eerste bedrijf dat een eigen netwerk opzette, wat de naam Seganet droeg. Gamers konden dan via hun console inloggen op dit netwerk. Het netwerk werd een online verzamelplaats voor verschillende gamers en via hier konden mensen elkaar uitnodigen/uitdagen om een potje multiplayer tegen elkaar te spelen.

Zowel Microsoft, Nintendo als Sony traden in de voetsporen van Sega en richte hun eigen netwerk op. Naast de mogelijkheid om online een game tegen elkaar te spelen was het nu ook mogelijk om extra content te downloaden, deze content kwam bijvoorbeeld in de vorm van extra levels, wapens, nieuwe vijanden etc voor je favoriete videogame.

Tegenwoordig groeit het online gamen met je console gestaag. Het wint ook aan populariteit bij het grote publiek, daarnaast worden er net zoals bij de PC al grote tournamenten gehouden waarbij de voorrondes meestal via het internet worden gespeeld. Met de komst van de nieuwste generatie consoles waaronder de Xbox 360, Nintendo Wii, en de Playstation 3 zal het online aspect een grote stap voorwaarts maken en nog meer worden uitgediept. Ongetwijfeld wordt het in de toekomst zelfs mogelijk om als consolegamer tegen een pcgamer te spelen via het internet. Zo wordt langzamerhand de gehele community van zowel console- als pcgamers één groot geheel.