Home < Consoles < Generatie 2 < Super Nintendo Entertainment System
 

Super Nintendo Entertainment System

 
 

De Super Nintendo Entertainment System, beter bekend als de Super Nintendo, de Super NES, of de SNES is een 16-bit console welke ontwikkeld is door Nintendo in Noord Amerika, Brazilië, Europa en Australië. In Japan staat de console bekend onder de naam Super Famicom (waarbij Famicom een afkorting is voor Family Computer). Tenslotte is de console in Zuid Korea beter bekend onder de naam Super Comboy.

Super Nintendo Entertainment SystemDe Super Nintendo Entertainment System was Nintendo's tweede zelfontwikkelde console, het was de officiele opvolger van de Nintendo Entertainment System (of kortweg de NES, welke vrijgegeven was als de Famicom in Japan) In tegenstelling tot de eerste console werd de nieuwe console van Nintendo een wereldwijd succes, ondanks het feit dat het pas op een laat tijdstip op de markt verscheen. De Sega Mega Drive was allang beschikbaar. Toch bleek aan het einde van het 16-bit tijdperk dat de Super Nintendo Entertainment System de best verkochte console was.

De ontwikkeling van de console werd in dezelfde handen gelegd van de persoon die verantwoordelijk was voor Nintendo's eerste zelfontwikkelde console. Masayuki Uemura sloeg de handen ineen en op 21 November, 1990 werd de console gelanceerd in Japan voor een richtprijs van 25.000 Yen. Het werd een regelrechte hit, Nintendo verscheepte 300,000 exemplaren en binnen enkele uren waren ze compleet uitverkocht.

Verschillende grote gamedevelopers wilden graag games ontwikkelen voor de nieuwe console, en zo kwamen er populaire videogames ontwikkeld door onder andere Capcom, Konami, Tecmo, Square Co., Ltd., Koei, en Enix. Bekende videogames waren Super Mario All-Stars, Star Fox, DOOM, Stunt Race FX, Dirt Trax FX, Donkey Kong Country, Super Metroid, Crazy Taxi, The Legend of Zelda, Kirby Super Star en nog vele anderen.

De technische aspecten van de console waren echter merkwaardig voor zijn tijd. Er werd namelijk niet gebruik gemaakt van een krachtige processor, daarentegen waren er wel losstaande krachtige chips voor beeld en geluid. De aspecten zijn als volgt:

- 16-bit processor 1.79 tot 3,58 Mhz
- 128 Kb aan RAM geheugen
- 128 Kb aan Video RAM geheugen
- 2 tot 32 Mbit geheugen op een cartridge
- 2 Controllers met een responsetijd van 16 milliseconde
- 8-bit geluidschip