Home < Consoles < Generatie 4
 

Vierde generatie consoles

 
 

Met ingang van de vierde generatie consoles traden er een aantal nieuwe spelers op de markt toe. Andere ontwikkelaars probeerden hun positie in de markt te verstevigen, terwijl weer andere ontwikkelaars zich niets aantrokken van de concurrentie en rustig hun eigen weg ingingen.

Naast de nieuwe generatie consoles maakte ook nog een andere trend zijn opwachting. Namelijk de mogelijkheid om met je console over het internet te gamen tegen andere mensen die een console bezitten. Bij de PC was dit al vele jaren het geval, alleen voor de consoles was dit een nieuw vlak dat verkend moest worden. Sega besloot hierin het voortouw te nemen.

DOOM IIIDeze generatie stond ook bekend voor zijn controversiele videogames, waarin vaak veel seks, criminaliteit, geweld, gebruik van drugs, en propaganda centraal in stonden. Tevens hadden een aantal gebeurtenissen van buitenaf, zoals de aanvallen op 11 September 2001, veel invloed op de content van bepaalde videogames.

Tenslotte kwamen er ook allerlei nieuwe technologieen waardoor consoles voor steeds meer aspecten konden worden ingezet, waaronder muziek luisteren, internetten, en films bekijken. De overvloed van verschillende consoles nam af, en er waren nog maar een paar grote spelers op de markt. Hieronder bespreken we de meest bekende consoles.

 

De Sega Dreamcast was de eerste console waarmee het mogelijk was om over het internet te spelen tegen andere mensen die ook in het bezit waren van deze console. Hiermee leverde Sega een intense ervaring aan het publiek!

De Sony Playstation 2 is de opvolger van de succesvolle Sony Playstation console. De console staat bekend als de meest en snel verkochtste console ooit in de gehele geschiedenis.

Met de Xbox deed Microsoft een poging om ook een marktaandeel voor zich te winnen. Aangezien Microsoft geen kleine jongen is, konden ze genoeg geld investeren in het produceren van een 'killer'console, die uiteindelijk de naam Xbox kreeg.

De Game Cube is de officiele opvolger van de Nintendo 64. Nintendo trok zich weinig aan van de concurrentie en gaf toe dat de Game Cube minder krachtig is dan de concurrerende consoles. Toch had Nintendo nog wat verassingen in petto.