Home < Consoles < Generatie 4 < Game Cube
 

Game Cube

 
 

GamecubeDe Game Cube is een console ontwikkeld door Nintendo en vrijgegeven op 14 September 2001 in Japan. Hij ging over de toonbank voor een prijs van $199.95 waarmee hij de goedkoopste console was van de nieuwe generatie consoles.

Naast het feit dat het de goedkoopste console was, werd het ook beschouwd als de minst krachtige console. De console liet men voor het eerst zien tijdens de SpaceWorld 2000. De console had de vorm van een kubus en gebruikte een uniek medium voor het afspelen van videogames. Nintendo had namelijk een systeem ontwikkeld dat Optical Discs afspeelde, deze zijn in vergelijking met een normale CD-Rom een stuk kleiner. Een CD-Rom heeft een diameter van 12 centimeter, terwijl een Optical Discs een diameter van 8 centimeter heeft.

Na het uitbrengen van de console werd duidelijk dat Nintendo een andere weg in sloeg dan Sony en Microsoft. De Game Cube ondersteunde geen extra's zoals het afspelen van muziek, en films. Nintendo wilde namelijk net zoals altijd met innovatieve concepten komen, en innovatieve gameplay. Voor hun stond het spelen van videogames nog altijd bovenaan. Op de Game Cube zien we ook veel verschillende francises terugkeren. Zoals Mario Kart, Mario Party, Metroid Prime, Pikmin, Pokémon, en The Legend of Zelda. Daarnaast kwamen er ook games als Donkey Kong Jungle Beat, welke geleverd werden met twee bongo's en men op de beat van een nummer mee moest trommelen. Met dit soort games probeerde Nintendo zich te onderscheiden van de concurrentie en te laten zien dat hun console en videogames voor iedereen leuk zijn.

De technische specificaties van de Game Cube zijn als volgt

- Een Gekko processor ontwikkeld door IBM met 485 Mhz
- Een grafische chip met een snelheid van 162 Mhz
- 24 MB aan RAM Geheugen
- Optical Dics Drive
- Audio Chip met 64 kanalen. Sampling frequentie van 48 kHz
- Videotechnieken als: MIP mapping, Alpha Blending, AF filtering.