Home < Consoles < Generatie 4 < Sony Playstation 2
 

Sony Playstation 2

 
 

In Maart 1999 gaf Sony aan dat men aan de opvolger van de
Sony Playstation console werkte, de Sony Playstation 2. Een jaar later op 4 Maart 2000 werd de nieuwe console gelanceerd in Japan, in Oktober en November volgde Amerika en Europa.

Playstation 2De Sony Playstation 2 is waarschijnlijk één van de meest indrukwekkendste consoles ooit, zeker als je kijkt naar de verkoopcijfers ervan. Tegen November 2005 had Sony meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht waarmee het de Sony Playstation van de troon stootte. (alsof ze dat erg vonden -red.) Ook tijdens de lancering verbrak de Sony Playstation 2 alle records, en stootte hiermee Sega Dreamcast van de troon. Daarnaast verkoopt tegenwoordig de Sony Playstation 2 nog altijd sneller dan de Xbox 360, wat opmerkelijk is omdat de Xbox 360 een console is van de nieuwste generatie, de generatie die na de vierde generatie komt.

Tegen het einde van 2000 hadden nog lang niet alle gamers een Sony Playstation 2, dit kwam doordat er een tekort aan was, vanwege productie problemen. Net na de lancering van de console was het zelfs bijna onmogelijk om een exemplaar te verkrijgen, omdat de console zo ongekend populair was. Sommige verkochten hun Sony Playstation 2 via veilingsites zoals eBay met een vraagprijs die in sommige gevallen dubbel zo veel was.

Dankzij de goede verkoop van de nieuwe console waren er veel gamedevelopers die met Sony in zee wilde gaan. Hierdoor bevat de Sony Playstation 2 een groot aanbod aan games, welke ook waarvan sommigen ook als hoogstaande kwaliteit worden beschouwd. Op de console zijn onder andere Grand Theft Auto II, Final Fantasy, Devil May Cry 3, Metal Gear Solid, ICO, Shadow of the Colossus, God of War, Gran Turismo en Jak and Daxter uitgekomen.

In navolging van de Dreamcast en de Xbox besloot ook Sony om met de Sony Playstation 2 een online platform aan te bieden waarmee het mogelijk was om met andere mensen die de console bezaten een online game te spelen. Dit liep bij Sony echter niet zo soepel als bij de Xbox van Microsoft. Vandaag de dag echter heeft Sony alles rechtgetrokken en staat de Sony Playstation 2 nog steeds sterk in zijn schoenen.

Qua technische specificaties lijkt de Sony Playstation 2 heel erg op de Dreamcast. Hieronder volgt een lijst van de specificaties.

- 128-bit processor die op 294 Mhz loopt
- resoluties van 256x224 tot maximaal 1280x1024 pixels
- 32 MB aan RAM geheugen
- 48 Audiokanalen met Dolby Digital 5.1 of Dolby Surround
- Maximaal 66 miljoen polygonen per seconde