Home < Consoles < Generatie 4 < Xbox
 

Xbox

 
 

In de tijd dat Nintendo, Sega, en Sony elkaar nog probeerden af te troeven met hun consoles, kwam er een nieuwe speler op de markt. In eerste instantie vormt dit normaal geen probleem aangezien meerdere bedrijven wel eens op de markt toetreden. Dit maal was het echter geen kleine jongen. Microsoft besloot zich namelijk in de strijd te gooien.

XboxMen besloot, met de winst die het bedrijf al jaren maakt, te investeren in een eigen console. Toch was Microsoft al een beetje bekend op het gebied van consoles, aangezien het het besturingsysteem en de development tools had ontwikkeld voor de MSX console. Daarnaast heeft het ook een aangepaste Windows CE versie ontwikkeld voor Sega's Dreamcast console.

De Xbox werd op 15 November 2001 in Noord Amerika gelanceerd, later volgde hierop Japan en Europa. Microsoft wilde met hun eigen console proberen Sony's Playstation 2 van de troon te stoten, mede omdat in hun ogen de consolemarkt een bedreiging vormde voor de PC markt.

Door de jaren heen zijn er nu verschillende goede games uitgekomen voor de Xbox waaronder Halo: Combat Evolved, Halo 2, Project Gotham Racing, Dead or Alive 3, Prince of Persia: The Sands of Time, Splinter Cell, Grand Theft Auto III, Ghost Recon, en Ninja Gaiden. Er is echter nog een vlak waarbij de Xbox sterk in zijn schoenen staat.

Met de komst van de Xbox introduceerde Microsoft ook het Xbox Live platform. Met Xbox Live is het mogelijk om online elkaar te ontmoeten en verscheidene videogames tegen elkaar te spelen via het internet. Hiermee trad Microsoft in de voetsporen van Sega. Het enige verschil was dat Microsoft hierbij al voldoende verstand van zaken had, hierdoor was het voor hun ook mogelijk om het goed te implementeren.

Doordat Microsoft veel verstand had van zowel software als hardware waren de technische specificaties van de Xbox zeer indrukwekkend. De Xbox bevatte onder andere de volgende specificaties

- Pentium 3 met 733 Mhz
- 64 MB aan RAM geheugen op een snelheid van 200 MHz
- Nvidia Geforce 3 grafische chip op een snelheid van 233 MHz
- Audiochip met 64 Kanalen. Dolby Digital 5.1
- Ethernet kaart voor multiplayer over het internet
- Maximale resolutie 1920x1080 pixels
- DVD Speler, met de mogelijkheid om ook films af te spelen
- HDTV support. 480p/720p/1080i