Home < Game Genres < Survival Horror
 

Survival Horror

 
 
In het survival horror genre gaat het er in principe alleen maar om dat je het als speler overleeft. De games hebben altijd een mysterieus thema, wat ook vaak terug te vinden is in allerlei horror films. Als speler kun je bij survival horror games dingen als bovennatuurlijke verschijnselen, zombies, demonen, geesten, monsters, en andere horror elementen verwachten. Bij de meeste survival horror games staat overleven dus voorop, meestal moet je als speler zien te ontsnappen uit een geisoleerd huis, een stad vol met zombies, of een verlaten pretpark met bovennatuurlijke verschijnselen. Meestal is de enige uitweg om te onstappen door puzzels op te lossen, vijanden van je af te weren door gebruik te maken van verschillende wapens, en in sommige gevallen gebruik te maken van je eigen bovennatuurlijke krachten. Het totaal alleen zijn in een enge omgeving vormt vaak het hoofd thema rondom een survival horror game.

Silent HillSurvival horror is hoogstwaarschijnlijk het enige genre waarbij de sfeer belangrijker is dan de gameplay. Er zijn bij survival horror games ook verschillende elementen van andere genres in verwerkt. Zo zijn er sommige survival horror games met beat'em ups elementen (zoals Nightmare Creatures en Splatterhouse) of met role playing games elementen (zoals Sweet Home) of met first person shooter elementen (zoals Call of Cthulu: Dark Corners of the Earth, Condemned, en Hungry Ghosts).

De term surival horror werd voor het eerst gebruikt bij de release van Resident Evil in 1996 welke ontwikkeld was door Shinji Mikami, die daarvoor ook had meegewerkt aan Capcom's Sweet Home uit 1989. De Japanse versie van het spel Resident Evil (Biohazard) werd in de markt gezet als een survival horror game, ook tijdens het laden van het spel stond er de zin: "Enter the world of survival horror...". Resident Evil was zwaar geinspireerd door Alone in the Dark, Sweet Home, en Clock Tower: The First Fear. In navolging van Resident Evil kwam later de Silent Hill francise en nog later kwamen Fatal Frame en Siren. Tegenwoordig is het survival horror genre een nog steeds losstaand genre en komen er verscheidene games voor uit.