Bij het adventure games staat in tegenstelling tot action adventures games, het puzzelen helemaal centraal. Het gaat hierbij om het verkennen van de omgeving, en om de interactie tussen de speler met de verschillende karakters binnen een adventure game. Door deze interactie krijgt hij bijvoorbeeld tips om een bepaalde puzzel op te lossen in de game. De meeste adventure games zijn verkrijgbaar voor de computer, er zijn echter ook enkele welke verkrijgbaar zijn voor de verschillende consoles.

Adventure games zijn vergelijkbaar met role playing games (
RPG's) maar zijn meestal meer gericht op het oplossen van problemen, dan op het vechten en het omhoog krijgen van de statistieken van je eigen gamekarakter. Toch is de scheidslijn tussen beide genres zeer nauw. Er wordt vaak gemixed tussen beide genres. Een ander aspect waar adventure games om bekend staan is het feit dat er altijd een zeer goede verhaallijn achter steekt. Hierdoor worden gamers makkelijker in de game gezogen, en willen gamers ook echt moeite doen om de soms zeer moeilijke puzzels op te lossen, alleen vanwege het feit dat ze nieuwsgierig zijn naar de verloop van het verhaal. De meeste adventure games zijn singeplayer, dit omdat het vrij moeilijk is om een adventure game te ontwikkelen met de mogelijkheid om deze over het internet te spelen.
Het adventure genre was zeer populair tijdens eind jaren 80 en begin jaren 90. Meeste beschouwen dit genre ook als een vna de meest geavanceerde genres. Sommige bedrijven die adventures games ontwikkelden zoals
Sierra die hebben ook nieuwe technieken speciaal voor adventures ontworpen. Enkele voorbeelden zijn hand-getekende achtergronden, in-game videobeelden, en bepaalde animatie technieken. Deze waren in die tijd geavanceerder in vergelijking met de andere genres. Helaas, met de komst van de
Sony Playstation werden adventure games in een verdom hoekje gedrukt omdat 3D beelden steeds belangrijker werden en games die dat hadden geintegreerd begonnen de markt te domineren.