Home < Game Genres < First Person Shooters
 

First Persoon Shooters

 
 
First Person Shooters (of kortweg gewoon FPS) is het meest populaire genre onder gamers. Bij first person shooters beleef je de game als gamer zeer intens. Je kijkt als gamer als het ware door de ogen van de hoofdpersoon in de game die je speelt. Je ziet de wapens die je vasthoudt en een gedeelte van je eigen armen, en bij sommige first person shooters zie je ook nog eens je eigen benen als je naar beneden kijkt. First person shooters worden gekenmerkt dat ze vaak gepaard gaan met veel actie en geweld, daarnaast komt er vaak ook nog de nodige strategie bij kijken om bijvoorbeeld een bepaalde vijand uit te schakelen.

Serious Sam IIHet moderne first person shooter genre maakte zijn entrede gedurende de vroege jaren 90. Op dat moment werden computers die de mogelijkheid beschikten om games in 3D weer te geven ook betaalbaar voor de gewone consument. id Software was het bedrijf dat met de eerste echte 3D games op de proppen kwam. Het genre begon ook pas echt aan populariteit te winnen toen Wolfenstein 3D op de markt kwam, een controversiele games waar veel ouders nogal geschokt op reageren. In die game nam je als speler de rol van een amerikaanse soldaat op je, en moest je ontsnappen uit een bunker vol met nazi's, waaronder ook verschillende eindbazen zoals Hitler. Mede door het controversiele thema, en de aandacht die het daardoor kreeg van de media werd het steeds populairder onder gamers. Al snel hierop volgde de game DOOM waarbij je opnieuw in de huid kroop van een marinier, maar ditmaal om op mars een poort naar de hel dicht te gooien en al het demonische gespuis af te schieten.

Tegenwoordig proberen verschillende first person shooters zich te onderscheiden van anderen. Zo werd Half-Life alom geroemd vanwege de intense verhaallijn en de realistische omgevingen. De opvolger hierop Half-Life 2 werd geroemd vanwege de hoge interactiviteit die spelers konden hebben met de omgeving, en de hoge grafische kwaliteit van de game. Deus Ex zorgde ervoor dat gamers een game voorgeschoteld kregen waarin ze bepaalde keuzes konden maken die invloed hadden op het verloop van het verhaal. Hierdoor kreeg de speler echt de kans om zelf te bepalen wat goed en slecht is. Dankzij Halo werden ook voertuigen belangrijk tijdens het spelen van een game. Het was opeens mogelijk om een tank, jeep, straaljager of iets anders te gebruiken in een game. Vandaag de dag zijn gamers zeer verwend met het first person shooter genre, we beschikken in games over een dag en nacht cyclus, we kunne voertuigen gebruiken, het gebruik van verschillende wapens wordt realistisch weergegeven, en we hebben physics (een toepassing die gebruikt wordt in games zodat als je tegen een ton aanschiet hij ook omvalt, en ook op een realistische manier omvalt, door de impact van de kogel te berekenen en andere aspecten die erbij komen kijken). In de toekomst zullen first person shooter steeds realistischer worden, en op een gegeven moment zullen ze zeer moeilijk van de realiteit te onderscheiden zijn.