Home < Game Genres < Massive Multiplayer Online
 

Massive Multiplayer Online

 
 

De afgelopen jaren hebben Massive Multiplayer Online (of kortweg MMO) games een groot aantal gamers voor zich veroverd, en dat terwijl het fenomeen zelf al dateert vanaf 1978. Bij een massive multiplayer online game nemen duizenden de gamers over de hele wereld via internet deel aan één game. De meeste massive multiplayer online games komen in de vorm van role playing games (of kortweg RPG's). Omdat ze veel role playing games elementen erin hebben zitten worden ze ook vaak Massive Multiplayer Online Role Playing Games (of kortweg MMORPG'S) genoemd.

World of WarcraftDe speler neemt in een massive multiplayer online game meestal een uniek karakter aan, waarvan hij ook in bepaalde mate zelf het uiterlijk kan aanpassen naar zijn/haar smaak. In deze games is het belangrijkste punt om je karakter te levelen, dit houdt kortweg in je begint op level 1 en je kan telkens een level omhoog. Dit levelen doe je door missies uit te voeren, te vechten, bepaalde plaatsen te ontdekken, speciale voorwerpen te vinden etc. Het leuke aspect van een massive multiplayer online game is dat je samen of juist helemaal alleen de virtuele wereld kunt verwerken. Binnnen zo een game is het ook mogelijk om een guild/clan te vormen, dit is een grote groep gamers die besluiten er samen op uit te trekken. Meestal is er binnen deze groep ook een leider, meestal is dit ook degene die de clan/guild heeft opgericht. Sommige guilds/clans verkiezen ervoor om strikte regels na te leven, terwijl anderen juist wat losser zijn en alleen maar willen dat iedereen elkaar met respect behandeld.

De eerste massive multiplayer online game stamt alweer uit 1978 en was ontwikkeld door Richard Bartle en Roy Trubshaw. Ze noemde hun game MUD wat een afkorting was voor Multi-User Domains, dit waren games die draaiden op een server (meestal een zware server zoals ze die bij universiteiten hebben). Gamers konden dan inloggen in de game en samen allerlei missies doen, zoals monsters bevechten, geld verzamelen etc.

Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds Multi-User Domains actief, en zijn ze een inspiratiebron voor massive multiplayer online role playing game designers en ontwikkelaars. Als je misschien geinteresseerd bent in dit genre is er wel één grote maar die handig is om in het achterhoofd te houden. Tegenwoordig wordt er meestal naast de winkelprijs die je moet neerleggen voor een game, ook een maandelijks bedrag van je rekening afgetrokken het betreft hier meestal 10 - 15 euro. Dit doen ze omdat de ontwikkelaars de virtuele werelden contstant van nieuwe content voorzien, daarbij is de houdbaarheid van een massive multiplayer online game veel langer dan bij normale games, er valt telkens wat nieuws te ontdekken, de wereld breidt zich contstant uit.