Home < Game Genres < Racing
 

Racing

 
 
Bij het racing genre neemt de speler controle over een auto (hetzij een bestaand of een fictioneel voertuig) en moet men zo snel mogelijk van punt A naar punt B of moet men in zo kort mogelijke tijd een aantal rondes rijden op een circuit. Het is bij racing games mogelijk om alleen te rijden op een traject of tegen computerbestuurde/menselijke tegenstanders. Hierbij vormt het laatste uiteraard ook de grootste uitdaging.

Need for Speed Most WantedRacing games komen er in verschillende vormen, sommige streven ernaar om het racen zo realistisch mogelijk weer te geven. Hierbij kan je denken aan racing games die Formule 1 of Rallyraces als thema gebruiken. (hieronder vallen games als: GT Legends, Live for Speed, Grand Prix Challenge, en Richard Burns Rally) Dan heb je ook nog de racegames die een arcade stijl van racen aanbieden. (hieronder vallen games als: de Need for Speed francise, de Midnight Club francise, Burnout, Ridge Racer en de Project Gotham Racing francise). Tenslotte is er ook nog een categorie racing games dat tussen simulators en arcade racers invalt (hieronder vallen games als: Colin McRae Rally, Enthusia Professional Racing, en de Gran Turismo francise)

Naast de gewone racing games zijn er ook games die zich afspelen in een fictionele setting, waarbij de speler niet bestaande voertuigen bestuurd. Enkele voorbeelden hiervan zijn Ballistics, Wipeout en F-Zero. Het voordeel hiervan is dat alles zelf verzonnen kan worden van voertuigen tot trajecten aan toe. Bij racing games die de werkelijkheid willen nabootsen kan dit nog wel eens problemen geven, aangezien ze licentie moeten kopen om van bestaande automerken gebruik te maken en deze in hun games te verwerken. Tegenwoordig worden racing games echter steeds realistischer, zowel qua geluid, grafische weergave en last but not least ook qua besturing.