Home < Game Genres < Role Playing Games
 

Role Playing Games

 
 
Role Playing Games is een genre waarbij het hoofdzakelijk draait om het levelen van je karakter. Levelen houdt eenvoudig weg in dat je personage handiger wordt in allerlei verschillende vaardigheden. Meestal begin je bij level 0 of level 1 en door het uitvoeren van missies, het verslaan van vijanden, het verzamelen van speciale voorwerpen ontvang je een x aantal punten. Deze worden ook wel experience points genoemd. Als je eenmaal genoeg punten hebt verzameld dan ga je een level omhoog. (Vandaar dat het ook 'levelen' heet) In het begin gaat dit vrij makkelijk maar hoe verder je komt, hoe meer punten je moet verzamelen om een level omhoog te gaan, daarbij komt ook nog eens dat vijanden sterker worden, missies moeilijker etc. Bij sommige Role Playing Games heb je een maximum level wat je kunt bereiken, terwijl bij anderen je oneindig kan door levelen.

Diablo IIAan het begin van een Role Playing Game kun je ook vaak je eigen personage kiezen (bijvoorbeeld een dief, een tovenaar, of een barbaar) De keuze van je karakter heeft invloed op de verloop van de game. Dit is eenvoudig uit te leggen met een voorbeeld. Stel je kunt kiezen uit een tovenaar of een barbaar, met een tovenaar kun je magie gebruiken om je vijanden te verslaan en dit kun je dan doen vanaf een veilige afstand, terwijl je met een barbaar juist weer als  een chaotische krijger erop af kunt stormen. Beide tactieken hebben hun eigen voordelen, de tovenaar kan veilig op afstand blijven, terwijl de barbaar ervoor kan zorgen dat de vijanden sneller dood gaan omdat de kans dat hij misslaat met zijn zwaard van die afstand veel kleiner is. Zo zie je dat er bij Role Playing Games ook vaak een strategisch aspect om de hoek komt kijken.

Role Playing games spelen zich meestal af in een fantasy setting, hoewel er soms ook uitzonderingen zijn zoals Fallout dat zich afspeelt in een post-nucleaire omgeving. Daarnaast gaat dit genre ook vaak gepaard met een diepgaand verhaal, dat er mede voorzorgt dat je jou gekozen personage goed leert kennen en veel van zijn achtergrond te weten komt. Bij sommige Role Playing Games leer je gaandeweg ook meerdere personages kennen die jou dan meehelpen, en zo kan het zijn dat je opeens een heel team moet begeleiden. Dit team leer je dan gaandeweg steeds beter kennen.

De eerste Role Playing Game stamt alweer uit 1975, dit was de game Dungeon, later werd deze game opgevolgd door zogehete MUD's (Multiple-User Dungeons) Later in de jaren 80 kwam de game Akalabeth (welke de grondslag zou leggen voor de populaire Ultima francise) en Wizardry. Tegenwoordig zijn grote namen in het Role Playing Genre de Diablo francise, The Elder Scrolls francise, Baldur's Gate en Never Winter Nights. In Japan zijn er weer andere bekende Role Playing Games zoals Dragon Quest, Xenogears, Phantasy Star, Suikoden, Grandia en last but not least de Final Fantasy francise.