Home < Game Genres < Real Time Strategy
 

Real Time Strategy

 
 
Real Time Strategy (of kortweg RTS) is een genre dat door veel mensen gewoon wordt gecatagoriseerd onder strategy games. Er is echter een groot verschil hiertussen. In de loop der jaren is real time strategy games een geheel eigen genre geworden en zijn er wel degelijk grote verschillen tussen beide. Bij real time strategy games simuleert het een echte oorlog, hetzij in een fantasy omgeving (zoals Warcraft), een science fiction omgeving (zoals Total Annihilation) of een hedendaagse omgeving (zoals Command & Conquer). Het doel in een real time strategy game is om ten eerste materialen (resources) te verzamelen om zo bepaalde gebouwen te construeren. Hiermee kun je vervolgens je eigen leger op bouwen, meestal bestaande uit verschillende eenheden (units), zoals tanks, duikboten, straaljagers, commando-eenheden etc, om zo uit eindelijk de vijand te verslaan.

StarcraftHet grote verschil met andere strategy games, zals bijvoorbeeld turn based strategy games, is dat je bij real time strategy niet om de beurten een aanval moet doen. De tijd verloopt 'real time'. En hier is het woord strategy bij geplakt vanwege de planning en strategie die bij het plegen van een aanval komt kijken. Daarnaast moet ook de eigen basis strategisch worden opgesteld, en de eenheden moeten strategisch geplaatst worden zodat het een goede verdediging vormt.

Het real time strategy genre bestaat al een lange tijd. Één van de eerste games in dit genre is Stonkers bij John Gibson uit 1983. Het werd uitgegeven door Imagine Software voor de ZX Spectrum console. Later in 1987 verscheen ook Nether Earth een soortgelijke game. Tegenwoordig is het real time strategy genre uitgegroeid tot een gerespecteerd genre met enkele top games. Grote namen binnen dit genre zijn Warcraft, Age of Empires, Command & Conquer, Total Annihilation, en Starcraft.