Home < Game Genres < Simulation
 

Simulation

 
 
Een Simulation game (of kortweg gewoon een Sim game) is een game die een mix van skill, geluk en strategie bevat om zo een aspect van de realiteit te simuleren. Met simulation games wordt de werkelijkheid soms zo gedetailleerd nagebootst dat je er in feite zeer veel ook van kan leren. Sommige simulatie games zijn gemaakt om de 'echte' wereld na te bootsen, terwijl sommige een fictionele wereld proberen te simuleren, tenslotte zijn er ook nog simulation games die over de mogelijkheid beschikken om ze beide te simuleren.

The SimsÉén van de beste voorbeelden van een simulation game, is de game Microsoft's Flight Simulator. Hierbij neem je de rol van piloot op je en leer je hoe je een vliegtuig moet besturen. Waar dit bij andere games in een andere genre vrij simpel is, is het bij deze game tot in de puntjes uitgewerkt. De cockpit van een vliegtuig is niet te onderscheiden van een echte cockpit. Ook net zoals in het echt moet men rekening houden met de luchtdruk, de zwaarte van het vliegtuig, het landingsgestel en andere aspecten die bij het vliegen met een vliegtuig om de hoek komen kijken. Vandaag de dag trainen mensen, die een opleiding om piloot te worden volgen, zelf ook met deze games. Dit vanwege het feit dat de games in het simulation genre steeds realistischer worden.

Door de jaren heen zijn er verschillende simulation games ontworpen die de werkelijkheid zo goed mogelijk proberen na te bootsen. Zo is er de game Sim City, waarbij je een hele stad moet ontwerpen en beheren. (Waarbij de speler ook rekening moet houden met elektriciteit voorzieningen, belastingen, ongelukken in de steden, goede voorzieningen etc.) Bij de game The Sims kun je je eigen personage creeren en zijn/haar hele leven doorlopen van geboorte tot dood aan toe. Je bouwt een huis voor jou eigen personage, moet deze ook inrichten, het personage zelf moet ook naar school toe, werken, en uiteraard ook slapen, eten etc. Hier moet men als speler allemaal rekening mee houden. Tenslotte is er ook nog de game civilisation waarbij men een complete wereld moet beheren vanuit economisch opzicht, terwijl men ondertussen allemaal overeenkomsten sluit met andere landen en probeert winst te vergaren. Dit hierboven is slechts een kleine greep uit de vele beschikbare simulation games.