Home < Game Genres < Single en Multiplayer
 

Single en Multiplayer

 
 
Het woord singleplayer houdt bij games in dat jij de enige bent die de game op dat moment speelt. Bij games is singleplayer meestal ook de hoofdoptie van de game. Als je een singleplayer game aan het spelen bent dan zijn alle andere karakters in de game, waar je bijvoorbeeld mee communiceert, ze afschiet, ze voorbijracet, of iets dergelijks, computergestuurde karakters. In een singleplayer game komt het nooit voor dat iemand anders via het internet meespeelt.
Het grotendeel van de allereerste games waren singleplayer, en veel, misschien we de meeste, zijn vandaag de dag nog steeds singleplayer.

Populaire singleplayer games zijn hoofdzakelijk First Person Shooters (FPS, meer informatie over dit genre vind je onder de overige genres), flash games op het Internet, en games voor mobiele telefoons. Singleplayer games proberen zich van elkaar te onderscheiden door een goede verhaallijn, mooie grafische weergave, subliem geluid, en een goede kunstmatige intelligentie (slimme computergestuurde tegenstanders die zo min mogelijk van echte tegenstanders te onderscheiden zijn) aan te bieden. De wat minder populaire games proberen zich te onderscheiden door ze op grote schaal te verkopen, en soms ook gratis aan te bieden op websites, daarnaast hebben deze games ook een makkelijke leercurve.

Tegenover singleplayer staat multiplayer, bij multiplayer is het mogelijk om een game met meerdere mensen te spelen. Hierbij is het mogelijk om samen te werken, of juist vijanden van elkaar te zijn. Multiplayer bestaat nog niet zo heel lang, het kwam pas echt op gang toen de game "DOOM" werd uitgebracht door id Software. Bij DOOM was het mogelijk om via een netwerk of over het internet met maximaal vier personen te spelen. Je kon de singleplayer game co-op spelen, of je kon het zogenoemde "Deathmatch" doen. Bij de co-op modus speelde je door de singleplayer game maar dan met maximaal 4 personen, je kon dus een team vormen en zo de hele game nog eens doorlopen. Bij de deathmatch modus is het de bedoeling om elkaar zo vaak als mogelijk af te schieten. Als je iemand vermoord dan krijg je een punt, ook wel een frag genoemd. De bedoeling is dan om een bepaalde score te halen, binnen de vastgestelde tijd. Of degene met de meeste punten/frags aan het einde van een wedstrijd is de winnnaar. Met de komst van multiplayer bij DOOM werd een ware revolutie ontketend.

Vandaag de dag is multiplayer niet meer weg te denken uit de gamesindustrie. Er zijn tegenwoordig ook al games op de markt die alleen maar bestaan uit multiplayer en geen singleplayer optie hebben. Hieronder voornamelijk First Person Shooter games zoals Counter-Strike, de Battlefield francise, Unreal Tournament, Quake III en anderen. Naast deze multiplayer games doet er zich de laatste jaren ook een andere trend voor, die alleen maar aan populariteit groeit. Namelijk de Massive Multiplayer Online (MMO) games. Hierbij is het mogelijk om met duizenden andere spelers via het internet hetzelfde spel te spelen. Dit soort games vinden vaak ook plaats in gigantische werelden die men vrij kan verkennen, zowel alleen als in teamverband.

Een ander fenomeen dat zich de afgelopen jaren voordoet is gamen op professioneel niveau. Gamen wordt steeds populairder onder jongeren. Verschillende hardware en software bedrijven zagen dat het spelen van multiplayergames een graag gedane bezigheid werd onder gamers. Vandaar dat ze besloten in samenwerking met grote bedrijven uit de gamesindustrie verschillende tournamenten/wedstrijden te organiseren. In het begin kon men hier kleine prijzen winnen, en natuurlijk respect onder de andere gamers. Vandaag de dag echter is spelen van multiplayer games uitgegroeid tot een ware professionele bezigheid. Zo zijn er verschillende tournamenten die het gehele jaar door worden gehouden. Goede gamers die op professioneel niveau gamen hebben zowaar hun eigen manager en coach, en ze reizen de hele wereld af om geld te verdienen met het spelen van multiplayergames. De bedragen die ze verdienen in een jaar kunnen soms wel over de $100.000 heen gaan!