Home < Game Genres < Sport
 

Sport

 
 
Het sport genre bestaat zoals al uit de naam blijkt uit alle games die met sport te maken hebben. Het sport genre is ongekend populair en sommige games daarbinnen vallen ook onder de categorie best verkopende games. Bijna alle bekende sporten zijn wel als thema gebruikt in sport games. Zo zijn er baseball, voetbal, American football, bokssen, golven, basketbal, en ijs hockey games. Sommige van deze zorgen ervoor dat je de sport echt kunt spelen, zoals de Madden NFL francise, terwijl anderen juist steunen op het strategische aspect achter de verschillende sporten. Een voorbeeld hiervan is de Championship Manager francise, waarbij je spelers moet kopen en verkopen, moet trainen en coachen zodat ze zonder jou daadwerkelijke deelname ook een voetbalwedstrijd winnen. Verschillende sport games proberen zich van hun concurrenten te onderscheiden door de namen van echte spelers te gebruiken, officiele rechten te kopen om hiervan gebruik te maken, de officiele leagues en wedstrijden aan te bieden. Hierdoor wordt de lat van realisme ook steeds hoger gelegd.

Fifa De eerste echte sport game, Tennis for Two uit 1958, was tevens ook de eerste echte vidoegame in de hele geschiedenis. Vanaf 1970 verschenen toen pas meer sport games. In 1971 verscheen de game Baseball, ontwikkelt door Don Daglow die toen nog studeerde aan de Pormona College. Baseball was de eerste sportgame waarbij men de baseball sport kon naspelen. Door het grote succes zijn begon Don Daglow zijn baseball game te verbeteren en zo kwamen er nog vele opvolgers. Aan het einde van de jaren 70, om precies te zijn in 1978, kwam Atari met Atari Golf, de eerste game gebaseerd op de sport golven. Later in de jaren 80 werden ook andere populaire sporten omgezet tot games.

Tegenwoordig zijn de meest populaire sportgames de Pro Evolution Soccer francise (gericht op voetbal), Electronic Arts FIFA Soccer francise (gericht op voetbal), NBA Live francise (gericht op basketball), Madden NFL francise (gericht op American football), de NASCAR francise (gericht op de NASCAR racing sport), en de Tiger Woods francise  (gericht op golven). De meeste van bovenstaande games, met uitzondering van Pro Evolution Soccer, worden uitgegeven door EA Sports (Onderdeel van de softwaregigant Electronic Arts) dit komt mede doordat EA Sports de markt domineert, de games verkopen tot op vandaag de dag zeer goed en worden ook goed ontvangen door zowel de pers als de gamers.