Home < Game Genres < Turn Based Strategy
 

Turn Based Strategy

 
 

Een turn based strategy game is een game waarbij men tijdens het verloop van een spel telkens een beurt/zet krijgt toegewezen. (Welke meestal 'turns' of 'rounds' worden genoemd) Wanneer een speler aan de beurt is, is afhankelijk van waarop dit door een game is ingesteld. Zo gebruiken sommige games de tijd als leidraad voor een beurt. Als een bepaalde tijd is verstreken (in de game, niet in het echt) dan is de speler weer Final Fantasyaan de beurt. Bij een turn based game heeft een speler een bepaalde hoeveelheid tijd voordat hij een echte actie mag ondernemen als hij aan zet is. Dit is handig want zo kan je als speler verschillende strategieen even rustig uitdenken en kun je alvast nadenken over de gevolgen van de handelingen die je wilt uitvoeren. Als een speler een zet heeft gedaan dan is de andere speler, of de computergestuurde tegenstande aan de beurt. Als alle spelers hun beurt hebben verbruikt dan is er een ronde gespeeld, de nodige informatie (zoals aantal punten, sterktes en zwaktes en handelingen) worden berekend, en op basis hiervan wordt een nieuwe ronde gestart. Meestal worden er een aantal rondes gespeeld om iedereen een eerlijke kans te geven om te winnen.

Er zijn in de loop der jaren verscheidene turn based strategy games uitgebracht, bekende namen in dit genre zijn de Heroes of Might and Magic francise, Jagged Alliance, Sid Meier's Civilization, en X-com.

Een fenomeen wat zich veel voordoet bij dit genre is dat de afgelopen ook fans hun eigen turn based strategy games uitbrengen. Deze mensen zijn niet werkzaam in de gamesindustrie, maar zijn soms wel op minimale basis ermee verbonden. Meestal verlengen de turn based strategy games die door fans worden ontwikkeld ook een al bestaande turn based strategy games. Doordat hier een extra verhaallijn of extra missies voor worden ontwikkeld die gratis van het internet zijn te downloaden. Voorbeelden van dit soort games zijn Age of Castles, Battles of Norghan, en Leaderz. Verder zijn er ook nog een aantal open-source turn based games waar fans vrij aan kunnen sleutelen. Hieronder vallen games zoals The Battle for Wesnoth.