Home < Game Genres < Third Person Shooter
 

Third Person Shooter

 
 
Het genre third person shooter is eenvoudig te herkennen. Bij dit soort games is de camera namelijk zo geplaatst dat de speler het hoofdpersonage geheel in beeld ziet. Meestal is de camera iets hoger geplaatst zodat je ook over het hoofd van het hoofdpersonage heen kunt kijken, dit zodat het eenvoudiger is om vijanden en andere opbjecten aan te zien komen.

Wel ontstaat er bij dit genre vaak verwarring, aangezien de camera wel buiten het hoofdpersonage staat, maar op eenzelfde soort manier wordt bestuurd als bij first person shooters. Hier volgen dan ook vaak discussies over het een bepaalde game nou wel of niet een third person shooter is. Wat het nog extra verwarrend maakt is dat sommige third person shooters ook de optie aanbieden om het als een first person shooter te spelen. De game The Suffering maakt hier bijvoorbeeld gebruik van.

Grand Theft Auto IIIEr zijn een aantal bekede third person shooters waaronder de Max Payne francise, waar je de rol van een 'cop gone bad' aanneemt, hierbij wordt goed gebruik gemaakt van de externe camera, daarnaast waren in die tijd de graphics van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast was de game ook inmens populair vanwege het toegevoegde bullettime effect, hiermee werd het voor de speler opeens mogelijk om in ware slowmotion stijl kogels te ontwijken en spectaculaire acties uit te halen. Een andere francise die vanaf deel 3 overstapte op het third person shooter genre was Grand Theft Auto. Deze serie is inmiddels ongekend populair bij de gamers, en ook de pers is er lovend over. Daarnaast wordt de francise ook vaak in het nieuws genoemd vanwege de geweldadige sfeer en mogelijkheden die de games bieden. Bij de Grand Theft Auto serie neem je meestal een personage aan dat als low-life crimineel begint en zich moet opwerken door mensen te vermoorden, auto's te stelen, gebouwen op te blazen, en nog meer van dat soort zaken. De Grand Theft Auto francise wordt gekenmerkt door de grote vrijheid die het biedt, deel 3 bood een grote stad waar je je vrij in kon bewegen,  deel 4 bood een nog grote stad met een miami vice thema, en het nieuwste deel biedt zowaar een gehele staat aan bestaande uit 3 steden, verschillende kleine dorpen, en woestijnen, bossen bergen en meren. Daarnaast bieden de games altijd een goede soundtrack, leuke humoristische scenes en audiocommentaar en tenslotte worden de games gekenmerkt door het feit dat ze altijd tot in de puntjes zijn uitgewerkt.

Vandaag de dag zijn er verscheidene third person shooters, vele worden ook gemixed met andere genres. Maar dit is tegenwoordige een populaire trend om meerdere genres te mixen, aangezien gamers steeds veeleisender worden. Toch blijft de Grand Theft Auto tot op vandaag de dag de meest controversiele en meest populaire third person shooter.