Home < Geschiedenis < Digitale Helden < Donkey Kong
 

Donkey Kong

 
 
Donkey Kong is een gorilla personage en kwam voor het eerst voor in de gelijknamige videogame van Nintendo. Als je een eerste blik op hem werpt dan ziet hij er niet bijster slim uit, dit blijkt later ook het geval te zijn. Donkey Kong is oorspronkelijk verzonnen door Shigeru Miyamoto, welke toendertijd de opdracht van Nintendo kreeg om de videogame Radar Scope (die zeer slecht verkocht in de Verenigde Staten) om te zetten in iets dat wel aantrekkelijk was voor de amerikanen. Het resultaat was de videogame Donkey Kong welke in 1981 op de markt kwam en gelijk een groot succes was. Onmiddelijk kreeg Donkey Kong zijn eigen francise toegeschreven.

Shigeru Miyamoto had voor de naam Donkey Kong gekozen vanwege de combinatie tussen beide woorden. "Kong" komt van de film King Kong waarin een grote reuzeaap in voorkomt, hierdoor werd het woord Kong ook automatisch door de mensen met een aap vergeleken. Daarnaast koos Shigeru Miyamoto voor het woord "Donkey" om de eigenwijze en trotse houding van de aap duidelijk te maken. Er gaan geruchten de ronde dat de originele naam eigenlijk "Monkey Kong" was, dit was echter per ongeluk veranderd tijdens de Amerikaanse release van de videogame.

Donkey KongVolgens de handleiding van Donkey Kong Country is Donkey Kong de kleinzoon van Cranky Kong (de hoofdrolspeler in de arcade versie van Donkey Kong) en de zoon van Donkey Kong Junior. Dit loopt echter vaak door elkaar, aangezien in sommige delen Donkey Kong als de zoon en niet de kleinzoon van Cranky Kong wordt bezien. Na het eerste deel waarin Donkey Kong zijn entree maakt komen er ook nog nieuwe karakters bij. Zo krijgt Donkey Kong in Donkey Kong Country hulp van zijn maatje Diddy Kong. In het vervolg hierop (Donkey Kong Country 2) komt ook de vriendin van Diddy Kong, Dixie Kong ten tonele. In Donkey Kong Country 3 worden zowel Donkey als Diddy Kong ontvoerd en is het de taak van Dixie en haar neefje Kiddy Kong om ze te redden. Door alle delen heen heeft Donkey Kong maar één echte aartsvijand de leider van de Kremling Krew de piraat King K. Rool. Door de serie heen veranderd deze leider vaak van naam, zo heet hij in Donkey Kong Country nog King K. Rool, in het vervolg hierop heet hij echter Kaptain K. Rool en in het laatste deel heet hij Baron K. Roolenestein.