Home < Geschiedenis < Digitale Helden < Gordon Freeman
 

Gordon Freeman

 
 
Gordon Freeman is het hoofdpersonage in Half-Life. Gordon Freeman is verzonnen en verder uitgewerkt als personage door Marc Laidlaw de persoon die ook het verhaal achter Half-Life heeft geschreven. Gordon Freeman is wat ze noemen een "silent protagonist" dit houdt in dat hij nooit iets zegt, in geen enkel deel van de Half-Life serie heeft hij iets gezegd. Volgens het boek "Half-Life 2: Raising the Bar" (waarbij de lezer een kijkje achter de schermen wordt gegund) is Gordon Freeman een hommage aan de fysicus en wiskundige Freeman John Dyson welke geboren is in Engeland op 15 December 1923.

Gordon FreemanMet de start van Half-Life is Gordon Freeman 27 jaar oud en net afgestudeerd aan de M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology). Hij heeft hier een diploma gehaald in theoretische fysica. Oorspronkelijk komt hij uit Seattle, Washington. Al op een zeer jonge leeftijd is ihij geinteresseerd in theoretische fysica, maar nadat hij een aantal fysica experimenten heeft gezien in Innsbruck, Oostenrijk wordt zijn grootste obsessie het teleporteren van objecten. Bij zijn opleiding wordt hij echter teleurgesteld door de slome gang van zaken omtrent het onderzoek naar teleportatie. Daarom besluit hij naar een baan te zoeken buiten de educatieve sector. Per toeval weet één van Freeman's mentor's aan de MIT Dr. Isaac Kleiner wel een geschikte plek voor hem om aan de slag te gaan. Zo komt Gordon Freeman uiteindelijk terecht bij de Black Mesa Research Facility een geheime basis die ergens in New Mexico gevestigd is. Daar ontmoet hij verschillende personages waarmee hij bevriend raakt waaronder Barney Calhoun één van de beveiligingsagenten binnen het complex. Leuk weetje is dat Barney en Gordon altijd een wedstrijd hielden om te zien wie het snelst de sleutels kon verkrijgen van Dr. Isaac Kleiner, als hij hun weer eens had opgesloten in één van de offices in Black Mesa. Hierdoor leerde hij ook de kunst van het sluipen door ventilatieschachten.

Gordon Freeman draagt altijd een bril en heeft een ringbaardje, en hij is atletisch aangelegd. Hoewel hij een expert lijkt te zijn met wapens heeft hij echter nog nooit een wapen in handen gehad voordat hij kwam te werken bij de Black Mesa Research Facility. Pas nadat hij het trainingsprogramma had gevolgd kwam hier verandering in (het enige wat hij daarvoor in handen heeft gehad wat enigzins als wapen kan worden bezien, was zijn zelfgebouwde tennisballen kanon die hij op zes-jarige leeftijd heeft gebouwd). Het grote verschil tussen Gordon Freeman en andere digitale helden zoals bijv. Duke Nukem, of the Masterchief is dat hij niet je normale held is. Hij is een professor met een nerdie uiterlijk. Maar eenmaal met een crowbar in zijn hand kun je beter uit zijn buurt blijven!