Home < Geschiedenis < Digitale Helden < Mario
 

Mario

 
 
Mario is de ster van de verschillende Super Mario games, hij is verzonnen door Shigeru Miyamoto die werkzaam is bij Nintendo. Naast het feit dat Mario al meer dan 25 jaar de officiële mascotte is van Nintendo is hij waarschijnlijk ook het meest herkenbare karakter in de geschiedenis van de videogames. Hij verscheen in meer dan honderd games, waarvan de meeste zeer goed verkochten.

Mario maakte voor het eerst zijn entree in Donkey Kong, hier werd hij echter nog niet Mario genoemd. Zijn naam was nog steeds Jumpman, maar al snel naar zijn eerste entree in Donkey Kong kreeg hij zijn eigen francise. De francise begon met Mario Bros., waarbij ook de broer van Mario, Luigi, werd geintroduceerd. Daarnaast werd toen ook het beroep van loodgieter aan hem toegekend, dit omdat er altijd veel buizen voorkwamen in de games waarin hij voorkwam. De games waarin Mario voorkomt hebben wereldwijd meer dan 200 exemplaren verkocht, waarbij Super Mario Bros. 3 aan de top staat met 17 miljoen exemplaren. Mario komt ook in de meest uiteenlopende genres voor variërend van platformgames, racing games, sport games, fighting games, puzzel games, tot aan role-playing games.

Volgens de verschillende games is Mario geboren in Mushroom Kingdom, maar er gaan ook geruchten de ronde dat hij oorspronkelijk in Brooklyn woont. Men neemt echter aan dat ze geboren zijn in Mushroom Kingdom, aangezien ze in de game Mario and Luigi: Partners in Time nog als babies te zien zijn in Mushroom Kingdom, en later verhuisd zijn naar Brooklyn. Mario wordt altijd afgeschilderd als een liefhebben persoon die graag voor held speelt. Hij staat altijd klaar voor anderen en helpt degenen die in nood zijn. Ondanks zijn status als held is hij zeer nederig tegenover zichzelf en anderen. Door zijn liefde voor het leven is hij een geliefd karakter bij zowel jonge als volwassen gamers. Daarnaast blijkt dat Mario veel italiaanse kenmerken heeft, zo klinkt hij als een italiaan, houdt hij ontzettend van pasta en heeft hij een stralend uiterlijk. Mario heeft door de jaren heen een grote cultstatus verkregen, en dit zal ook wel zo blijven!