Home < Geschiedenis < Digitale Helden < Samus Aran
 

Samus Aran

 
 
Samus Aran is het hoofdpersonage in videogameseries Metroid uitgegeven door Nintendo. Samus Aran is een premiejager die jaagt op onder andere Ruimte Piraten (Bij de ruimte piraten staat ze beter bekend als "De Jager"). Samus Aran draagt door de serie heen verschillende zogehete Power Suits. Dit is een pak dat ze aanheeft waar verschillende mogelijkheden in zitten gebouwd. Zo is er een kanon aan haar arm bevestigd, en biedt het pak de mogelijkheid om te veranderen in een ronde bal om zich sneller te verplaatsen.

Samus AranSamus Aran was één van de allereerste vrouwelijke helden in een videogame. Door de verschillende delen heen worden spelers altijd misleid omdat ze aan het begin van een game altijd haar pak aan heeft waardoor haar uiterlijk verborgen blijft. Meestal aan het einde van een game wordt duidelijk dat ze vrouwelijke held is. Samus Aran werkt samen met de Galactic Federation om hun te helpen bij het verslaan van de ruimte piraten. Daarnaast is ze ook vaak in gevecht met metroids (een buitenaards ras) die virussen verspreiden. In Metroid Fusion wordt een injectie met een stof gemaakt van Metroid DNA in haar gebouwd zodat ze genezen kan worden van de X Parasite infectie.

Samus Aran was de dochter van twee kolonisten, Rodney en Virginia Aran. Ze is opgegroeid in de Galactic Federation Colony die zich bevindt op de K-2L wereld. Toen ze drie jaar oud was, kwam een ras welke alleen bekend is onder de naam Ruimte Piraten, geleid door Ridley naar K-2L toe om de kolonie te vernietigen. Alleen Samus Aran en haar huisdier Ponchi werden levend achter gelaten. Later werd ze echter meegenomen door het Chozo ras die in S.O.S signaal ontvingen van de planeet. De Chozos namen haar mee naar de planeet Zebes en voedde haar op alsof het om één van hun eigen kinderen ging. Hier kreeg ze ook speciaal DNA geinjecteerd waarmee ze kon overleven op verschillende planeten in het universum. Uiteindelijk verliet ze de planeet Zebes om op zoek te gaan naar een militaire baan. Zo kwam ze terecht bij de Galactic Federation en hier voerde ze verschillende missies voor uit, allemaal om ook wraak te nemen op de Ruimte Piraten.

De persoonlijkheid van Samus Aran komt veel overeen met Ripley (gespeeld door Sigourney Weaver) in verschillende Alien film delen. Beide karakters hebben een sterke persoonlijkheid en hun onuitputtelijke bron van kracht om terug te vechten tegen al het kwaad in het universum. Haar vechtstijl is echter niet overdreven, maar gewoon neutraal. Daarnaast heeft ze ook een mysterieuze uitstraling, dit alles heeft ervoor gezorgd dat Samus Aran een grote inspiratie bron is geweest voor opkomende vrouwelijke helden in het universum van videogames.