Home < Geschiedenis < Gamesindustrie < Id Software
 

Id Software

 
 
id Software id Software is een gamesbedrijf gevestigd in Mesquite, Texas, in een buitenwijk van Dallas. Het bedrijf is opgericht in 1990 door vier programmeurs, John Carmack, John Romero, Tom Hall, en Adrian Carmack (Adrian is geen familie van John Carmack). id Software wordt bezien als een van de meest invloedrijkste bedrijven gevestigd tussen alle gamesbedrijven in het gebied rondom Dallas. Leuk weetje, het gebied daar wordt, vanwege de hoeveelheid aan gamesbedrijven die er zitten, ook wel de 'Dallas Gaming Mafia' genoemd.

Er zijn verschillende speculaties over de naam van het bedrijf. Sommige zijn van mening dat id is afgeleid van "did" of "kid" terwijl andere weer verwijzen naar Freud. Men denkt dat het afgeleid is van Freud waarin id centraal staat als iemand met een superego. Tenslotte zijn er ook nog mensen die denken dat id staat voor "Ideas from the Deep". Dit omdat je id ook kan uitspreken als "idea".

id Software heeft in de loop der tijd enkele grote games uitgebracht. In het begin maakte men zeer veel indruk met de gevarieeërde platform games zoals Commander Keen. Deze blonk uit in een goede gameplay met destijds zeer goede graphics. Met de winst die men hiermee had gemaakt onderzocht men nieuwe technieken. Zo was id Software ook het het eerste bedrijf dat een 3D omgeving creërde waarin men kon rondlopen. Hoewel velen denken dat Wolfenstein 3D hierin de allereerste was, heeft id het al één keer ervoor gedaan, namelijk met Catacomb 3D. Catacomb 3D werd vrijgegeven in 1991 en waren de eerste stappen in het ontwikkelen van 3D games. Wolfenstein 3D werd echter de eerste echte hit dit vanwege het controversiële thema, de speler kroop namelijk in de huid van een amerikaanse soldaat die een weg uit een bunker vol met nazi's moest zien te vinden. De game zorgde voor veel ophef onder bezorgde ouders, maar dit zorgde tevens ook voor de populariteit van de game. Iedereen kende de game, en vanwege de technische vooruitgang genoten zowel de media als de gamers ervan.

Met het geld dat id Software had verdiend aan de Commander Keen series en Wolfenstein 3D besloot men een nieuwe game te ontwikkelen. De oprichters besloten om rond de tafel te zitten en te brainstormen over een nieuwe game. Ze speelde met het concept in hun hoofd om een game te maken waarbij een marinier allemaal demonen uit de hel moest afslachten, en zo ontstond DOOM. DOOM werd vrijgegeven in 1993 en staat bekend als de vader der first person shooters. DOOM bracht niet alleen een goede gameplay en goede graphics met zich mee maar introduceerde ook het online gamen. Voor het eerst was het mogelijk om via een netwerk tegen andere gamers te spelen. Hierdoor ontstond ook de term Death Match (een wedstrijd waarbij het de bedoeling is elkaar zo vaak mogelijk af te schieten totdat de tijd is afgelopen of een bepaalde limiet is bereikt).

Om er nog een schep bovenop te doen ontwikkelde id Software ook de game Quake, welke werd uitgegeven in 1996. Quake bracht de term 3D in games naar een volgend niveau. Quake bevatte een grafisch zeer sterke 3D engine, die gepaard ging met een uitstekende stijl wat in die tijd werd beschouwd als een waar feest voor je ogen. Ook het online gamen werd een niveau hoger getiteld. Het was nu mogelijk om niet alleen over een netwerk maar ook over het internet tegen andere gamers te spelen. (Dit was in DOOM ook al mogelijk alleen met een beperkt aantal spelers, en met slechte ondersteuning). Bovenstaande games en nog andere hebben er tot op de dag van vandaag voor gezorgd dat id Software een zeer gerespecteerd bedrijf is in de gamesindustrie.