Home < Geschiedenis < Gamesindustrie < Konami
 

Konami

 
 
KonamiKonami is opgericht in 1969 als een bedrijf dat jukeboxen repareerde en ze ook verhuurde. Het bedrijf is opgericht door Kagemasa Kozuki en is gevestigd in Osaka, Japan. De naam Konami is een samentreksel van de oprichters Kagemasa (KO)zuki, Yoshinobu (NA)kama, Hiro (M)atsuda, en Shokichi (I)shihara. Zij waren partners binnen het bedrijf, en ook de oorspronkelijke oprichters van Konami Industry Co., Ltd in 1973. Daarnaast betekent Konami ook "Small waves". In Maart 1973 begon het bedrijf zijn eerste stappen te zetten in de entertainment wereld door arcadekasten te fabriceren. Hun eerste arcadekast kwam pas in 1978 op de markt. Toch werd de arcadekast in combinatie met enkele arcadegames waaronder Scramble en Super Cobra zeer goed ontvangen door het publiek.

Na veel succes te hebben geboekt met arcadekasten en arcadegames besloot Konami om een andere weg in te slaan. Het bedrijf ging videogames ontwikkelen voor de verschillende consoles die er op de markt waren. Vandaag de dag doet Konami dat nog steeds, en ze zijn de op drie na grootste videogames ontwikkelaar in Japan. Op nummer één staat nog altijd de marktleider Nintendo, welke wordt gevolgde door Sega Sammy Holdings, en tenslotte Namco Bandai Holdings. Door de jaren heen heeft Konami een aantal zeer succesvolle videogames op de markt gebracht, waarvan sommige tot op de dag van vandaag als revolutionair worden beschouwd.

KonamiÉén van de meest bekende francises die wordt uitgegeven door Konami is Metal Gear Solid. De eerste Metal Gear Solid werd zowel door de pers als door de gamers zeer goed ontvangen. De serie wordt gekenmerkt door een zeer sterke verhaallijn, daarnaast ligt bij de game het zwaartepunt op het sluipen en sneaken voorbij vijanden. De cutscenes bij de verschillende delen zorgde ervoor dat alles een naadloos geheel vormde. Het bijzondere aan Konami is dat ze ook de meest uiteenlopende videogames vrijgeven, want weer in een heel andere hoek dan Metal Gear Solid zien we bijvoorbeeld Dance Dance Revolution, een videogame waarbij de gamer op een dansmat de juiste danspassen moet volgen die op het beeld worden weergegeven. Dit was weer een nieuwe stap in de richting van interactie tussen games en gamers. Andere videogames die door Konami zijn ontwikkeld en zeer succesvol zijn, zijn de Castlevania francise, International Superstar Soccer (beter bekend onder de naam Pro Evolution Soccer), de Contra francise, Tiny Toon Adventures, en de Silent Hill francise.

Konamieen leuk weetje over Konami is dat ze ook herkenbaar zijn aan het getal 573. Als je goed oplet zie je dat dit getal vaak voorkomt in de telefoonnummers van Konami en in de highscores bij verschillende videogames. Het is een grapje van Konami aangezien de cijfers 573 ook het woord Konami vormen. "5" is in het Japans namelijk "go" wat wordt uitgesproken als "ko". "7" is in het Japans "nana" wat vaak verkort wordt tot "na", en "3" is in het Japans "mitsu" wat vaak verkort wordt tot "mi". En zo vormt het het woord Konami.