Home < Geschiedenis < Gamesindustrie < Lucas Arts
 

Lucas Arts

 
 
Lucas Arts is opgericht in mei 1982 en is onderdeel van de gamesafdeling binnen Lucasfilm Ltd., de film productie maatschappij van George Lucas. George Lucas had dit bedrijf opgericht omdat hij zich in meerdere takken van entertainment wilde begeven. In samenwerking met het gamesbedrijf Atari produceert het bedrijf verscheidene games.

Lucas ArtsIn het begin zat het het bedrijf totaal niet mee, de eerste games die werden ontwikkeld "Ballblazer" en "Rescue on Fractalus" circuleerden beide op het internet een maand voordat het officieel op de markt zou komen. Toen de games eenmaal werden vrijgegeven verkochten ze matig. In 1990 besloot men bij Lucasfilm Ltd. dat er een reorganisatie moest komen en de er werd een nieuwe gamesdivisie opgericht onder de naam Lucas Arts Entertainment, welke samensmolt met Industrial Light & Magic en Skywalker Sound. Naast de veranderingen intern werd er ook een nieuw logo ontworpen en in 1991 werd deze bekend gemaakt en gebruikt.

Lucas Arts besloot zich te richten op een gedeelte van de gamesmarkt die weinig aandacht kreeg van andere bedrijven. Zo begon Lucas Arts met het ontwikkelen van adventuregames voor verschillende platformen. De eerste game die ze vrijgaven was Labyrinth (gebasseerd op de gelijknamige film van Jim Henson), hierop volgde een lijst van verschillende games waaronder Maniac Mansion, Zak McKracken and the Alien Mindbenders, Indiana Jones and the Last Crusade: The Graphic Lucas ArtsAdventure. Bij de laatst genoemde werd Lucas Arts pas echt bekend bij het grote publiek. Het bedrijf werd geprezen om de humoristische en kwalitatief zeer onderhoudende adventure games, daarnaast waren de verhalen altijd tot in de details uitgewerkt. In 1990 ontwikkelde het bedrijf het eerste deel in de Monkey Island fransische namelijk "The Secret of Monkey Island". Al snel werd dit opgevolgd door allerlei vervolgen, ook kwam Full Throttle en, Day of the Tentacle op de markt (waarvan de laatst genoemde volgens vele de beste adventuregame is die ooit werd uitgebracht). Daarnaast ging men ook door met de Indiana Jones francise, en kwam er een Sam & Max francise.

Lucas ArtsKeer op keer bewees Lucas Arts dat men wist hoe men een goede game in elkaar moest zetten en maakte men de verwachtingen van de gamers waar. Ondertussen was Lucas Arts ook begonnen met het op de markt brengen van games gebaseerd op het Star Wars universum. De eerste game die op het Star Wars universum gebaseerd was, was Star Wars: Dark Forces. Meeste beschouwen dit nog steeds als een kloon van id software's DOOM. Toch zijn er genoeg verschillen tussen beide, zo had Lucas Arts de DOOM engine (waarop de game gebouwd was) zeer aangepast zodat de game grafisch superieur was ten opzichte van DOOM. Nadat deze game succesvol werd ontvangen door zowel de pers als de gamers besloot men om hierop een vervolg te maken. Jedi Knight: Dark Forces II werd ook goed ontvangen en zo besloot men bij Lucas Arts om een gehele Star Wars francise op te zetten, er werden shooters, simulatiegames, en strategygames ontwikkeld allemaal gebaseerd op het Star Wars universum. Tot op de dag van vandaag bleef Lucas Arts zich bezighouden met deze twee genres (het ontwikkelen van Adventuregames, en games gebaseerd op het Star Wars univesum) en het bedrijf heeft ondertussen honderden fans voor zich gewonnen.