Home < Geschiedenis < Gamesindustrie < Nintendo
 

Nintendo

 
 
NintendoNintendo begon als een klein Japans bedrijf opgericht door Fusajiro Yamauchi tegen het einde van 1889. Nintendo kan worden vertaald als "Laat het geluk aan de hemel over", "De hemel heiligt hard werk", "In hemelse handen", of "Werk hard maar uiteindelijk ligt het toch in hemelse handen". Later werd er echter een minder diepgaande zin van gemaakt door Nintendo welke neer kwam op "Wij werken hard voor de mensen om de mensen blij te maken". Nintendo bevindt zich in Kyoto Japan, en het bedrijf begon niet gelijk met het maken van videogames. In die tijd was het een speelgoedbedrijf dat speelkaarten fabriceerde (denk aan: Magic the Gathering, Dragonball, etc). Het bedrijf won al snel in populariteit met de speelkaarten en er moest meer personeel worden aangenomen.

Nintendo In 1970 raakte Nintendo geinteresseerd in de opkomst van videogames en consoles en besloot deze ook zelf te gaan fabriceren. In 1981 kwam met met het zeer populaire Donkey Kong op de markt, hierdoor werden helden zoals Mario (die toendertijd nog Jumpman heette), Donkey Kong, en prinses Peach (die toendertijd nog Pauline heette) geboren. Mario is al meer dan 25 jaar de mascotte van Nintendo, oorspronkelijk is hij verzonnen door Shigeru Miyamoto. Naast dat hij de mascotte is van Nintendo is hij waarschijnlijk de meest herkenbare persoon in de videogamesindustrie, hij verscheen in meer dan honderd games, waarvan de meeste best-sellers zijn. Mario werd echter zeer populair toen hij, nadat hij in Donkey Kong verscheen, zijn eigen serie kreeg. Hiervan is het meest populaire deel nog altijd Super Mario Bros. Met Mario schreef Nintendo geschiedenis en ontwikkelde men een geheel nieuwe stijl van platformgames. Vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen exemplater verkocht waarin Mario voorkomt, hierdoor is het bij verre de bestverkochte videogame francise allertijden.

NintendoMaar dankzij Nintendo zijn er niet alleen beroemde gamepersonages geboren, het bedrijf speelde namelijk ook een grote rol bij de geschiedenis van videogames en consoles. Zo bracht het onder andere de zeer beroemde Famicom (beter bekend als de NES) op de markt. Dit systeem was zeer succesvol en alleen al in de eerste twee maanden, dat het product gelanceerd werd, werden er meer dan 500.000  exemplaren van verkocht. Waar Nintendo zeer sterk in is, is het ontwikkelen van geheel nieuwe concepten. Het bedrijf wordt dan ook gezien als een van de innovatiefste bedrijven die er bestaan. In de loop der jaren heeft Nintendo ook een ware fanbase opgebouwd van allerlei fans over de hele wereld.

De meest belangrijke consoles die Nintendo heeft ontwikkeld zijn de NES (Famicom), SNES (Super Famicom), GameCube, en de Wii. Daarnaast is men ook marktleider op het gebied van handhelds. (kleine computers waarop je kunt gamen, en die je omdat ze zo klein zijn, overal mee naartoe kunt nemen) De meest populaire handhelds die Nintendo heeft ontwikkeld zijn de Gameboy, Gameboy Color, Gameboy Advance, en de Nintendo DS.

Bij Nintendo blijft creativiteit en innovatief zijn voorop staan, en in de loop der jaren hebben ze dit steeds doorgevoerd in zowel hun videogames als hun consoles. Ze willen dat de koper echt oprecht plezier beleefd aan hun producten, en gezien de vele fans blijkt dit tot op de dag van vandaag nog steeds gelukt te zijn.