Home < Geschiedenis < Gamesindustrie < Valve
 

Valve

 
 
Valve Valve is een gamesbedrijf dat gevestigd is in Bellevue, Washington. Het bedrijf is opgericht door ex-Microsoft medewerkers, Gabe Newell en Mike Harrington. Het bedrijf is opgericht in 1996. Zowel Gabe Newell als Mike Harrington waren experts op het gebied van hardware en software, dit omdat ze jarenlang op verscheidene afdelingen binnen Microsoft hebben gewerkt. Na een periode van 13 jaar wilde Gabe Newell echter een nieuwe weg inslaan. Hij was van plan toe te treden op de gamesindsutrie, hij vond dat het allemaal beter kon en hij had een aantal goede ideeën hiervoor. Hij legde zijn ambities voor aan zijn vriend en collega Mike Harrington en deze ging hierin mee.

Valve KantineToendertijd kende nog niemand het bedrijf Valve, maar dit veranderde in één klap nadat ze hun allereerste titel hadden vrijgegeven. Half-Life. Deze game was baanbrekend, en nog steeds tot op de dag van vandaag wordt dit gezien als één (zoniet dé) beste game(s) allertijden. De pers was totaal verbaasd en overrompeld door de game, en de gamers waren zeer enthousiast erover. Maar wat maakte Half-Life nou zou goed? Ten eerste was er een diepgaande verhaallijn uitgewerkt en verwerkt in de game. De was tevens geschreven door sciencefiction schrijver Marc Laidlaw (enkele boeken die hij heeft geschreven zijn: The Orchid Eater, The 37th Mandala) Ook was iedereen diep onder de druk van de Artificiële Intelligentie die de tegenstanders in de game hadden. Zo was er iemand van de pers die uiterst verbaasd keek toen een aantal mariniers in de game opeens een granaat gooide precies op de plek waar hij zich schuilhield. Daarnaast was Half-Life een goed uitgewerkt concept met voor die tijd fenomenale graphics. Tot op de dag van vandaag beschouwd men Half-Life als een titel die een grote invloed had op de gamesindustrie.

Maar Valve staat niet alleen bekend om het uitbrengen van zeer goede games, ook staan ze zeer positief tegenover hun fans. De games die ze uitbrengen worden altijd verscheept met een editor zodat fans aan de game kunnen sleutelen en hun eigen scenarios en levels kunnen creeëren. Valve luistert ook naar hun fans en neemt de feedback constant in zich op, om zodoende de fans te geven wat ze willen en uiteindelijk nog betere games te produceren.

Valve PinataTenslotte is Valve het eerste bedrijf dat een online distributie programma heeft opgezet, genaamd Steam, waarmee het mogelijk is om online games te kopen. Dit heeft een aantal voordelen gehad voor de gamesindustrie, ten eerste worden de productiekosten lager omdat er verschillende tussenhandelaren wegvallen, daarnaast hoeft men geen kosten meer uit te trekken voor het fabriceren van een gamesverpakking, aangezien de games gewoon via Steam gedownload kunnen worden. Daarnaast is het met Steam ook mogelijk om online te gamen, hierdoor wordt het een totaalpakket waarmee games gekocht kunnen worden, gespeeld kunnen worden zowel online als offline, en waarbij er gratis updates en extra's beschikbaar kunnen worden gesteld. Keer op keer blijkt dat Valve een innovatief bedrijf is dat zich keer op keer ook inzet voor haar fans.