Home < Geschiedenis < Developers < Gabe Newell
 

Gabe Newell

 
 
Gabe NewellGabe Newell is geboren op 3 November 1962. In zijn jonge jaren was Gabe Newell werkzaam bij Microsoft waar hij in totaal 13 jaar heeft gewerkt. Hij nam verschillende posities in bij het bedrijf. Zo was hij werkzaam op de afdeling Systems, Applications, en Advanced Technology. Daarnaast zorgde Gabe Newell er ook voor dat de multimediatak van Microsoft geboren werd en van de grond kwam. Na een lange periode bij Microsoft te hebben gewerkt speelde Gabe Newell met het idee om toe te treden op de gamesindustrie. Hij wilde kijken hoever hij kon komen met de kennis die hij al bezat, daarnaast had hij het idee dat het allemaal veel beter kon. Een jonge man met ambities.

Hij legde zijn ideeën voor aan zijn vriend en collega bij Microsoft, Mike Harrington en samen hebben ze in 1996 het bedrijf Valve opgericht. Beide mannen hadden genoeg geld overgehouden aan hun carriére bij Microsoft dat ze een goed ontwikkelingsteam konden samenstellen. Daarnaast hadden ze geen druk van een uitgever of hogere baas op zich, waardoor ze alle tijd hadden die ze nodig hadden om een goede game te ontwikkelen. Onder leiding van Gabe Newell werd Half-Life ontwikkeld wat in November 1998 in de winkels verscheen.

De pers was laaiend, en de gamers waren enorm enthousiast. Nog nooit eerder had men zulke goede Artificiële intelligentie in een game gezien. De game werd door meer dan 50 erkende gamesmagazines bestempeld als game of the year. Daarnaast wordt de game door velen nog beschouwd als de beste game allertijden. Het unieke aan Half-Life was dat er geen cutscenes inzaten alles wat er gebeurde maakte de speler op dat moment mee. Daarnaast had het verhaal een diepgang die tot op de dag van vandaag niet is geëvenaard. De game is in totaal wereldwijd meer dan 8 miljoen keer verkocht en er is een ware fanbase omheen ontstaan van enthousiaste gamers.

Na het succes van Half-Life had Valve genoeg geld om nieuwe projecten te financieren. Gabe Newell werd een steeds belangrijker gezicht in de gamesindustrie. Hij richte zich steeds meer op Public Relations (PR) en vond het heel belangrijk om veel van zijn bedrijf te laten horen. Bij Valve wordt de feedback van klanten en pers zeer gewaardeerd, daarnaast zorgt Valve op hun manier weer voor een goede ondersteuning aan de fans door de modcommunity (Mods is kort voor modificatie mestal gaat het hier om veranderingen aan een bestaande game die zijn toegedaan door fans van de game) goed te ondersteunen.

Op dit moment is Gabe Newell nog altijd werkzaam bij Valve en heeft men een aantal nieuwe games vrijgegeven waaronder Half-Life 2 het vervolg op Half-Life. Daarnaast heeft men een online distributie systeem ontwikkeld met de naam Steam, hiermee is het mogelijk om een game online aan te schaffen, te downloaden en vervolgens te installeren en spelen maar! Gabe Newell deed ooit de beroemde uitspraak: "C'mon people! You can't show the player a really big bomb and not let them blow it up!". Hiermee refereerde hij naar dat gamedevelopers vaak dingen beloofden die ze uiteindelijk niet waar maakten in hun games. Valve staat er om bekend dat ze alles doorvoeren en altijd een hoog gehalte aan vernieuwing en originaliteit doorvoeren in hun games. Hoe je het ook went of keert Gabe Newell is één van de meest bijzonder en meest geliefde personages in de gamesindustrie.