Home < Geschiedenis < Developers < Hideo Kojima
 

Hideo Kojima

 
 
Op 24 Augustus 1963 werd Hideo Kojima geboren in Setagaya, Tokyo. Op driejarige leeftijd verhuisde hij echter naar Kobe. In eerste instantie had hij ambities om een film director te worden. Nadat hij was afgestudeerd besloot hij om in 1986 te solliciteren bij het videogamesbedrijf Konami. Hij werd er aangenomen en begon er te werken als designer.  

De eerste game waaraan hij meewerkte was Penguin Adventure, hij nam hier de rol van 'assistant director' op zich. Daarna ontwikkelde hij zijn eerste game waarbij hij aan het roer stond. Dit was Lost Warld, een platform game met oorlog als thema, met in de hoofdrol een vrouwelijk gemaskerde worstelaar. Deze game werd echter geannuleerd door Konami.

Hideo KojimaZijn eerste game die wel werd uitgegeven door Konami was Metal Gear. Deze game werd uitgegeven in 1987 en de pers was laaiend over de game. Helaas kwam het in eerste instantie alleen uit op de MSX home computers, hierdoor bleef de game onbekend bij het grote publiek. Later werd de game echter overgezet naar de NES 8 bit console van Nintendo, en zo werd de game ook bekend bij het grote publiek. De Metal Gear namen spelers de rol van Solid Snake opzich een soldaat die net aan zijn carriére begon. Het was zijn taak om een wandelende tank met een nuclaire bom genaamd Metal Gear te stoppen. De game was uniek omdat het één van de eerste games waarbij 'stealth' (oftewel sluipen) centraal stond. Het was de bedoeling om overal voorbij te sneaken en men mocht niet opgemerkt worden. Dit zorgde voor een hele spannende gameplay waarbij gamers op het puntje van hun stoel zaten. Daarnaast werkt Hideo Kojima ook altijd een goede verhaallijn uit waarbij ook veel gefiloseerd wordt over het leven, dit komt ook terug in andere videogames zoals Snatcheer uit 1988, en Policenauts uit 1994.

Op dit moment heeft Hideo Kojima zijn eigen studio welke valt onder het Konami bedrijf. Deze studio heeft door de jaren heen al vele succesvolle videogames uitgegeven waar Hideo Kojima aan heeft meegewerkt, toch blijft de meest populaire en meest bekende francise nog altijd Metal Gear, waarvan binnenkort dit jaar (2006) deel vier alweer uitkomt.