Home < Geschiedenis < Developers < John Romero
 

John Romero

 
 
Alfonso John Romero bij velen gewoon bekend als John Romero werd geboren op 28 Oktober 1967. Al op een zeer vroege leeftijd kwam hij in aanraking met games. Hij raakte zo geintrigeerd dat hij niets liever wilde dan ook in deze industrie aan de slag gaan. Zo begon zijn carriére in 1987 bij het Origin Systems bedrijf waar hij acht jaar lang heeft gewerkt, en games heeft geprogrammeerd. Zijn expertise lag op het gebied van het programmeren van games voor zowel de Apple II computer als de Commodore 64.

In Maart 1989 verhuisde hij naar Shreveport, Louisiana en was werkzaam bij Softdisk als een programmeur op de Special Projects afdeling. Binnen het bedrijf waren ze zeer tevreden over het werk dat hij leverde en in Juli 1990 richte hij zijn eigen gamesafdeling op binnen het bedrijf. Het kreeg de naam Gamer's Edge (voormalig PCRcade genaamd). John Romero besloot om verschillende mensen in te huren voor zijn afdeling. Als eerste vroeg hij John Carmack (staat ook in de iconenlijst) die op dat moment freelance werk deed in Kansas City, darnaast werd ook Adrian Carmack (die overigens geen familie van John Carmack is), en Tom Hall gevraagd. Al snel bleek dat het team ontzettend veel talent bezat en gezamenlijk besloten ze om hun eigen gamesbedrijf op te zetten welke nu bekend is als id Software.

John RomeroBinnen het nieuwe bedrijf nam John Romero de taak van designer op zich. Hij was degene die de concepten uitdacht en precies uitdacht wat voor gameplay een game moest krijgen en hoe het eruit moest komen te zien. Na eerst Commander Keen te hebben ontwikkelt heeft men een populaire reeks games ontwikkelt die stuk voor stuk impact hebben gehad op de gamesindustrie en haar gamers. Hieronder vallen grote namen zoals Wolfenstein 3D, de DOOM francise, en de Quake francise. Na een tijd besloten zowel Tom Hall als John Romero om een nieuwe gamesstudio op te richten welke ze Ion Storm noemde.

Ion Storm werd gefinancierd door Eidos die een rooskleurige toekomst zag in de studio. De eerste paar maanden ging het ook goed de projecten die werden aangekondigd werden goed onthaalt door de pers. Helaas duurde de ontwikkeltijd van de games veel te lang en gamers begonnen erover te klagen. Toen ook nog eens bleek dat de game waar John Romero zo enthousiast was Daikatana genaamd een regelrechte flop werd ging het zowel slecht met Ion Storm als Eidos, daarom werden de deuren van Ion Storm gesloten.

John John Romero verdween uit het beeld en hield zich op de achtergrond. Hij gaf toe aan de pers dat Daikatana de game waarbij hij aan het roer stond een flop is geworden en hij hoopte op een nieuw tijdperk waarin het voor hem weer mogelijk was om topgames te ontwikkelen zoals de gamers van hem gewend waren. John besloot ondertussen om langs verschillende gamesbedrijven langs te gaan, zo is hij onder andere werkzaam geweest bij Midway waar hij onder andere meewerkt aan Gauntlet: Seven Sorrows, en Area 51. Ook had hij een relatie met de knappe en zwaar feministische vrouwelijke gamer Stevie "Killcreek" Case, dit is echter over en op dit moment is de 38-jarige designer getrouwd met de 21-jarige Rhaluka Romero uit Roemenië. Hun verhaal hoe ze elkaar hebben ontmoet is zeer bijzonder, voor diegene die erin geinteresseerd zijn je kunt het hier terug vinden.

Op dit moment is John Romero gelukkig getrouwd, en onlangs is bekend geworden dat hij bij een nieuwe studio werkt waar hij zelf medeoprichter van is. Ook heeft hij op zijn blog bekend gemaakt dat hij bezig is met een MMOG. Maar integenstelling met het verleden houdt hij zijn mond hierover stevig dicht. Hij wil niet dezelfde fout begaan als met Daikatane en het de hemel inprijzen. Waarschijnlijk zal het eerste nieuws rond dit project pas rond 2007 worden vrijgegeven. In iedergeval is John Romero hard bezig met een comeback.