Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 1: 1958 - 1970
 

Hoofdstuk 1

 
 
"De geboorte van videogames 1958 - 1970"

- 1958


In een poging om de bezoekers van de Brookhaven National Laboratories in New York bezig te houden tijdens een bezoek ontworp Willy Higinbotham een interactieve tennis videogame die werd weergegeven op een oscilloscoop. Later heeft hij deze uitvinding verbeterd door gebruik te maken van een kleine vijftien inch monitor. Helaas heeft Higinbotham nooit patent gevraagd op het apparaat. Vandaar dat het ook niet wordt bezien als de allereerste computergame.

- 1961


In dit jaar creeërt Steve Russell, terwijl hij nog studeert aan de MIT (Massachusetts Institute of Technology), de allereerste echte interactieve videogame ganaamd Space War. Het spel is geprogrameerd op een Dgital PDP-1 (Programmad Data Processor-1) computer. Door de limitaties van de computer waarop de videogame op geprogrammeerd was maakte Spacewar gebruik van zogehete 'teletype terminals' om de graphics op het scherm te krijgen.

- 1966

Ralph BearRalph Baer een student die net was afgestudeerd aan de National Radio Institute speelde met het idee om een interactieve televisie in combinatie met videogames te maken. Om dit te realiseren contacteerde hij verschillende bedrijven voor een startkapitaal, helaas was geen van alle erin geinteresseerd. Na enige tijd werd hij echter benaderd door Sanders Associates. Dit bedrijf geeft hem het nodige startkapitaal en de nodige ontwikkeltijd om het te ontwerpen.

- 1967

Ralph Baer en zijn team slagen erin om een interactieve videogame te maken die gespeeld kan worden op een televisiescherm, in eerste instantie ontwikkelen ze een videogame waarbij achtervolgen centraal staat, al snel wordt deze videogame opgevolgd door een tennisgame. Naast de videogames willen ze ook een extraatje ontwerpen voor gebruik bij de ontworpen videogames. Uiteindelijk wordt zo een speelgoed pistool ontwikkelt waarmee het mogelijk is om op de televisie te schieten.

- 1968

In dit jaar vraagt Ralp Bear patent aan op zijn interactieve televisie in combinatie met een videogame.

- 1970

Nolan BushnellHet bedrijf Magnavox neemt een licentie op de Bear's Televisie van Sanders Associates. Met de hulp van Ted Dabney en Nolan Bushnell, twee pioniers op het gebied van software en hardware, zetten ze gezamenlijk een werkplaats op waar ze werken aan een arcade versie van de Spacewar videogame. Ze slagen erin om een machine te maken met een ingebouwd televisiescherm die in staat is om een aangepaste versie van Spacewar af te spelen. Bushnell noemt zijn videogame Computer Space. Later wordt Bushnell ingehuurd door het bedrijf Nutting Associates dat gespecialiseerd is in het maken van arcadekasten. Bushnell wordt ingehuurd om nog meer arcadekasten te fabriceren die gelijk zijn aan zijn Computer Space.