Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 2: 1971 - 1977
 

Hoofdstuk 2

 
 
"Het begin van het gamestijdperk 1971 - 1977"

- 1971

Het bedrijf Nutting Associates geeft de eerste arcade videogame vrij. Ze hebben in vrij korte tijd 1500 Computer Space machines gefrabiceerd. De onderdelen worden geleverd in combinatie met een 13 inch zwart-wit scherm met een futuristische vormgeving. De allereerste arcade videogame werd toen vrijgegeven, helaas liet het publiek het links liggen omdat men het te moeilijk vond om te spelen.

- 1972

In dit jaar gebeuren er een aantal ingrijpende zaken. Ten eerst besluit Nolan Bushnell vanwege teleurstellende verkoopcijfers van Computer Space, om Nutting Associates te verlaten. Hij realiseert zich dat er een aantal aspecten moeten worden veranderd aan zijn eigen creatie. Daarom besluit hij om in samenwerking met Ted Dabney zijn eigen bedrijf op te zetten. Het bedrijf krijgt de naam Atari met zich mee. Hun eerste taak is om Computer Space te verbeteren en waar nodig aan te passen.
Ten tweede onthult het bedrijf Magnavox hun allereerste home videogame, de concurrent Nutting Associates, stelt gelijk een onderzoek in. Na een aantal onderzoeken trekken ze de conclusie dat Magnavox geen bedreiging vormt.

PongOok in dit jaar huurt Nolan Bushnell Al Alcorn in om nieuwe videogames te ontwikkelen en te programmeren. Vanwege het feit dat Al Alcorn nog vrij nieuw is op dat gebied besluit Nolan Bushnell hem een simpele opdracht te geven, namelijk het programmeren van een simpel tennis videogame. Dit wordt uiteindelijk de game die we tot op heden kennen als pong. Het wordt zo genoemd omdat "pong" het geluid is dat je hoort als een bal tegen een racket aangaat. Daarnaast hebben ze het Pong genoemd omdat er al copywright zat op het woord Ping-Pong.

Omdat geen één bedrijf potentie ziet in Pong besluit Nolan Bushnell om het zelf in de markt te zetten. Hij besluit om één arcademachine van Pong in een lokale kroeg te plaatsen. Binnen twee weken is de testarcadekast stuk omdat hij de overvloed van kwartjes die men erin gooide niet overleefde. Pong was een succes.

- 1976

In dit jaar vindt de geboorte van de Cartridge plaats. Het bedrijf Fairchild Camera and Instrument onthult hun eigen Video Entertainment System. Later is deze echter hernoemd naar Channel F. Dit is de eerste programmeerbare home gameconsole. Het is bij dit systeem mogelijk om Cartridges (grote casettes) in de console te pluggen zodat men verschillende videogames op één systeem kan spelen.

Death Race 2000In dit jaar komt ook de videogame Death Race 2000 uit, een racegame gebaseerd op de gelijknamige film uit 1975. Je krijgt punten voor het overrijden van figuren op het scherm. Dit schiet in het verkeerde keelgat bij het publiek en wil men maatregelen nemen tegen geweldadige videogames.

- 1977

Atari brengt hun eerste versie van een programmeerbare gamessysteem op de markt. Namelijk het Video Computer System (VCS) later wordt dit echter veranderd in de Atari 2600. Het wordt met kerstmis gelanceerd met een richtprijs van $249.