Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 3: 1978 - 1981
 

Hoofdstuk 3

 
 
"Het gouden tijdperk 1978 - 1981"

- 1978

Het japanse bedrijf Nintendo, dat voorheen fungeerde als een speelgoedfabriek dat speelgoedkaarten ontwikkelde, bracht in 1978 een geavanceerd en eenvoudig te gebruiken arcade cocktail-table game uit gebaseerd op het bordspel Othello.

MidwayMidway ontwikkelt de eerste videogame waarbij een te behalen doel wordt gesteld. Bij Space Invaders begint men met een bepaalde score in beeld die overtroffen moet worden door de videogame te spelen. Het spel wordt uitgebracht en breekt gelijke alle verkooprecords. De enige concurrent die enigzins dicht in de buurt komt is de videogame Football uitgebracht door Atari, deze werd geleverd met een revolutionaire nieuwe controller genaamd de 'trackball'. Beide videogames blijfen goed verkopen, alleen tegen het einde van het voetbalseizoen verdwijnt Football steeds meer op de achtergrond terwijl Spac Invaders in populariteit blijft stijgen.

- 1980

Space Invaders wordt opnieuw geprogrammeerd zodat het nu ook mogelijk is om het op de Atari 2600 te spelen via een cartridge. De verkopen van de Atari 2600 gameconsole stijgen hiermee enorm.

Pac ManNamco introduceert de meest populaire arcade videogame allertijden. Pac-Man. Er worden wereldwijd meer dan 300.000 Pac-Man arcadekasten verkocht. Meer dan 100.000 alleen al worden er verkocht in de Verenigde Staten. Oorspronkelijk zou de videogame Puck Man als naam dragen, alleen werd dit later veranderd omdat men het al voor zich zag dat sommige vandalen een gedeelte van de P zouden uitkrassen waardoor er een scheldwoord zou onstaan. Gevolg hiervan zou zijn dat ouders hun kinderen niet op de arcadekast zouden laten spelen. Interessant gegeven is dat Pac-Man erg populair werd en nog steeds is onder zowel mannen als vrouwen.

BattlezoneIntussen heeft een designer bij Atari genaamd Ed Rottberg de videogame Battlezone gecreeërd. Deze videogame is speciaal ontwikkelt voor het leger, aangezien men de plaats inneemt van een virtuele tank waarmee men bepaalde objecten moet uitschakelen. Later breidt de regering van de Verenigde Staten de videogame uit zodat het als een goede trainingssimulator kan worden gebruikt.

- 1981

In dit jaar wordt het allereerste tijdschrift gelanceerd dat zich uitsluitend bezighoudt met alles op het gebied van videogames. Het blad heet Electronic Games en is opgericht door Arnie Katz en Bill Kunkel.

JumpmanIntussen ontwerpt een 'artist' bij Nintendo genaamd Shigeru Miyamoto een aantal succesvolle karakters die tot op de dag van vandaag bij menig gamer bekend zijn. Op de eerste plaats ontwerpt hij Donkey Kong, de grootste vijand van de held in hun opkomende videogame. De held zelf is een loodgieter die oorspronkelijk de naam Jumpman droeg. Het was zijn taak om zijn vriendin Pauline te redden van de gestoorde Donkey Kong. Later werd de naam Jumpman echter omgezet naar Mario bij het amerikaanse personeel van Nintendo. Ze deden dit vanwege de uiterlijke overeenkomst met een landheer Mario Segali.

Tenslotte ook slecht nieuws aangezien in 1981 het alleerste slachtoffer wordt veroorzaakt door videogames. Een man sterft namelijk door toedoen van een hartaanval terwijl hij de videogame Berserk speelt.