Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 4: 1982 - 1984
 

Hoofdstuk 4

 
 
"De zwarte maandag 1982 - 1984"

- 1982

Zowel het bedrijf Atari, Magnavox, als General Consumer Electronics brengen allemaal hun eigen videogameconsole op de markt, helaas door de nalatigheid van originele videogames, of door toedoen van de hoge prijzen lijden alle bedrijven verlies op.

Omstreeks dezelfde tijd wordt door het bedrijf Midway de arcadegame Ms. Pac-Man gefabriceerd. Deze arcadegame wordt de meest bekende arcadegame in de Amerikaanse geschiedenis, met meer dan 115.000 exemplaren die zijn verkocht in de Verenigde Staten. Ondertussen ontwikkelt Namco (de originele aeteur achter Pac-Man) de arcadegame Super Pac-Man, deze verschilt zeer veel van Ms Pac-Man en wordt ook alleen uitgebracht in Japan.

- 1983

In 1983 komt het bedrijf Cinematronics meDragons Lairt de videogame Rick Dyers Dragon's Lair. Een geanimeerde videogame en tevens de eerste arcadegame die wordt afgespeeld middels laser-disk technieken.

Het bedrijf Commodore geeft hun nieuwe video game console vrij namelijk de Commodore 64. Het bleekt de consument zeer goed te bevallen aangezien het een zeer krachtige computer, die niet veel kost en op elk gebied sneller is dan de concurrerende video game consoles.

Nintendo brengt intussen de Family Computer (of kortweg Famicom) uit in Japan. In eerste instantie moest het design ervoor zorgen dat het op speelgoed leek. De eerste videogames die worden gereleased voor de Famicom waren Arcade hits zoals Donkey Kong, Donkey Kong Junior, en Popeye. Omdat op dat moment de markt vooral gedomineerd werd door het bedrijf Atari besloot Nintendo om de Famicom alleen binnen Japan te verkopen.

Uiteindelijk tegen het einde van 1983 zijn er teveel aanbieders op de markt, en teveel producten op de plank. Veel kleine bedrijven gaan failliet. Gevolg hiervan was dat hun uitgebrachte videogames zeer in prijs daalde, waardoor de grote bedrijven moeite hadden om hiermee te concurreren.

- 1984
AtariOmdat de videogames industrie dreigt in te storten besluit Nintendo om de Famicon uit te geven in de Verenigde Staten. Dit blijkt later een zeer slimme zet te zijn geweest van Nintendo.

Intussen zit Atari ook niet stil en introduceert een aantal nieuwe producten in de zomer van 1984. Één hiervan is de Atari 7800 een geavanceerde gamesconsole waarbij het ook mogelijk is om oude consolegames van de Atari 2600 op te spelen. Daarnaast is er ook een hands-free controller bij die je op je hoofd kon zetten, als een soort helm.