Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 5: 1985 - 1988
 

Hoofdstuk 5

 
 
"De terugkeer van de videogames! 1985 - 1988"

- 1985

FamicomDe Famicom van Nintendo wordt gelanceerd in New York. Helaas zijn de winkeliers en retailers zeer sceptisch over de gamesconsole. Hierdoor wordt Nintendo genoodzaakt om een deal met ze te sluiten. Ze eisen dat Nintendo alles wat niet verkocht wordt terug moet kopen. Nintendo besluit met de Famicom en een breed assortiment aan originele titels en arcadegames de strijd aan te gaan. De Famicom, werd omgedoopt tot de NES en is een instant hit.

Intussen komen ze in Rusland ook in aanraking met videogames. Een russische programmeur genaamd Alexey Pajitnov ontwikkeld een puzzelgame genaamd "Tetris". De game zelf is vrij simpel maar zeer verslavend. Tot op de dag van vandaag wordt het nog steeds beschouwd als één van de vermakelijkste videogames. Op het moment dat Alexey Pajitnov de game uitbrengt is het alleen speelbaar op de PC. Later wordt het ook op verschillende gameconsoles vrijgegeven.

- 1986

Nintendo besluit na het grote succes in New York om de NES wereldwijd vrij te geven. De NES wordt overal naartoe verscheept en naast de NES zelf wordt de gameconsole geleverd met de videogame Super Mario Bros, een arcade versie die een instant hit blijkt te zijn. Bij Sega zien ze onder het succes dat Nintendo boekt wereldwijd, en ze besluiten de strijd aan te gaan door te concurreren met een nieuwe gameconsole. Binnen korte tijd nadat de NES is gelanceerd, lanceert Sega de "Sega Master System" (SMS) in de Verenigde Staten. Ook Atari ziet ondertussen in dat men moet concurreren wil men aan de top blijven. Om dit te doen zet men de Atari 7800 opnieuw in de markt en brengt men een grote verscheidenheid aan videogames ervoor uit.

Later blijkt dat Nintendo de juiste stappen heeft gezet. Binnen de Verenigde Staten verkoopt Nintendo namelijk 10 op 1 meer dan zijn concurrenten. Het gevolg hiervan is dat veel kleine bedrijven een contract tekenen bij Ninentdo, waaronder ook oude Atari supporters zoals Namco. Allemaal ontwikkelen ze hun beste games voor de NES.

- 1987

One on One BasketballNintendo groeit intussen gestaag door, terwijl men Sega en Atari langzaam uit de markt probeert te krijgen. Atari probeert een slag terug te doen door nieuwe videogames vrij te geven voor de Atari 2600, helaas worden deze door de pers compleet genegeerd. Evenals de nieuwe videogames voor de Atari 7800 waaronder klassiekers als Namco's Galaga en Dig Dug, Williams' Robotron: 2084 en Joust, Electronic Arts' 1983 basketballgame One-on-One Basketball, en Atari's eigen Asteroids die iedereen nog herkent. Intussen besluit Nintendo om de grote hit The Legend of Zelda naar de Verenigde Staten te verschepen. Samen met videogames zoals Kid Icarus en Metroid, welke beide beter beeldmateriaal leveren op de NES en een langere speelduur.

Intussen heeft Sega een deal gesloten met het bedrijf Tonka. Dit bedrijf wordt een officiele uitgever van de SMS. Het blijkt een goede zet te zijn geweest van Sega want Tonka krijgt het voor elkaar dat de Sega in meer winkels wordt verkocht dan voorheen. Dit kwam door de betere distributie en het betere netwerk dat Tonka hanteerde.

- 1988

Het bedrijf Atari besluit om een andere weg in te slaan. Er wordt een in-house software bedrijf gestart met de naam Tengen. Dit bedrijf richt zich uitsluitend op het ontwikkelen van videogames voor de verschillende gameconsoles. Zo sluit Tengen ook een contract met Nintendo en ontwikkelt videogames voor de NES. Dit contract wordt echter verbroken als Atari Games besluit om Nintendo voor de rechter te slepen. Atari Games geeft aan dat Nintendo een monopolie heeft op het gebied van de videogames industrie, wat volgens hun onder andere is bereikt via illegale praktijken. Zoals vaste prijzen, en het ontwikkelen van een bepaald slot op de chip in de NES zodat het niet mogelijk wordt om vrije software te ontwikkelen ervoor. Later ontdekt het bedrijf Tengen echter een manier om het slot op de chip te omzeilen, en onmiddelijk ontwikkelen ze verschillende videogames die kunnen worden afgespeeld op de NES zonder de toestemming van Nintendo.