Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 6: 1989 - 1992
 

Hoofdstuk 6

 
 
"De markt breidt zich uit 1989 - 1992"

- 1989

TetrisHet bedrijf Tengen krijgt de rechten in handen van de puzzelgame Tetris ontwikkelt door Alex Pajitnov. Ze beginnen de videogame wereldwijd uit te geven. De videogame stijgt enorm in populariteit. Later blijkt echter dat Tengen de rechten heeft overgekocht van Mirrorsoft die in eerste instantie niet eens de rechtmatige eigenaar bleek te zijn. Nintendo ontdekt dit maar houdt het stil, ondertussen verkrijgen ze op legale wijze de echte rechten van Tetris. Dan besluit Nintendo om de videogame Tetris onder hun eigen label vrij te geven. De versie die in de winkels ligt onder het label van Tengen wordt langzaam en stilletjes verwijderd van de markt.

Game BoyNintendo ontwikkelt een handheld genaamd de Gameboy (een compacte gameconsole die klein genoeg is om overal mee naar toe te nemen, daarnaast werkte een handheld in die tijd met cartridges waarop games stonden geprogrammeerd), en lanceert deze op de markt. De Gameboy wordt verscheept samen met een Gameboy variant van Tetris en wordt verkocht voor $109. Ondanks het kleine monochrome scherm bouwt de Gameboy een historisch verkooprecord op. Niet lang daarna volgen de games Super Mario (Super Mario Land), een Breakout kloon genaamd Allyay, en een baseballgame.

Sega ontwikkelt de eerste 16-bit gameconsole met de naam Genesis. Na een succesvolle lancering in Japan besluit Sega om de Genesis ook in de Verenigde Staten uit te geven. Het systeem komt op de markt voor een prijs van $249 en wordt verkocht samen met de videogame Altered Beast. Een conversie van de arcadevideogame Altered Beast. Door een goede marketingstrategie komt de Genesis in de markt te staan als een waar arcadesysteem die een betere ervaring biedt en alle vorige gameconsoles overtreft.

Ondertussen brengt het bedrijf Epyx de Handy Game handheld op de markt. Het is een compacte haAltered Beastndheld en integenstelling tot de Gameboy beschikt deze handheld over een kleurenscherm. Het bedrijf Atari toont hierin intresse en besluit de rechten op de Handy Game op te kopen. Men zet het later in de markt als de Lynx voor een prijs van $149. Het bedrijf Epyx ontwikkelt een aantal zeer succesvolle videogames voor de Lynx en Atari besluit om deze ook om te zetten naar hun gamesconsole de Atari 7800. Maar omdat de Lynx duurder is dan de Gameboy, wordt het niet goed ondersteund door derden (externe bedrijven die ook videogames ontwikkelden). Hierdoor ontstaat er onzekerheid bij de consument en denkt men constant dat Atari zal stoppen met het ondersteunen van de Lynx.

- 1990

1990 blijkt het beste jaar tot nu toe te zijn voor Nintendo. Nintendo geeft dat jaar ook Super Mario 3 uit, wat tot op de dag van vandaag bekend staat als de best verkochte videogame cartridge allertijden. Ondanks de competitie die de Genesis met zijn superieure 16-bit systeem biedt, is dit toch het beste jaar voor Nintendo. In dit jaar besluit Nintendo de strijd ook aan te gaan met de Genesis. Men ontwikkelt de Super Famicom (beter bekend als de SNES), dat ook een 16-bit systeem is maar over beter beeld en geluid beschikt dan de Genesis. De SNES wordt in Japan gelanceerd met Super Mario 4: Super Mario World. Er breekt een ware chaos uit onder de Japanse gamers die onmiddelijk naar de winkel stormen voor een exemplaar.

Ondertussen kampt Nintendo echter met een groot probleem. Het bedrijf Blockbusters verhuurt namelijk videogames, waaronder die van Nintendo. Nintendo sleept Blockbusters voor de rechter en geeft aan dat door het huren van videogames de verkopen drastisch omlaag gaan. Het hooggerechtshof neemt echter het besluit dat Blockbusters de videogames mag blijven verhuren. Toch geeft Nintendo het niet op en gaat in hoger beroep, dit keer met de klacht dat Blockbuster de instructieboekjes die bij elke videogame worden geleverd kopieert. En aangezien dit illegaal is sluit het hooggerechtshof zich dit keer aan bij Nintendo.

CrystalisHet bedrijf SNK, een bedrijf dat al een langere relatie heeft met Nintendo en ook bekende videogames hiervoor heeft ontwikkelt zoals The Three Ikari Warriors en Crystalis, brengt de NeoGeo uit. Een 24-bit gameconsole. De kwaliteit van beeld en geluid verpletterd die van de concurrerende systemen. De gameconsole wordt echter voor een prijs van $399 uitgegeven, hierdoor daalt de verkoop drastisch en gunt men de NeoGeo geen goede toekomst toe.

Ondertussen blijft Sega de juiste weg volgen. De nieuwe videogames die uitgebracht worden blijken allemaal stuk voor stuk enorme hits te zijn. Hieronder vallen videogames zoals Afterburner II, E-Swat, en Capcom's bij een groot publiek onbekende platform game Strider, welke verschillende game of the year onderscheidingen kreeg van een grote verscheidenheid aan videogamesmagazines.

- 1991

Nintendo begint dat jaar met het verschepen van de SNES naar de Verenigde Staten. De SNES gaat over de toonbank en wordt verkocht voor een prijs van $249. De pers begint zich echter af te vragen of alleen Mario genoeg zal zijn om de ouders van kinderen te overtuigen te investeren in deze nieuwe gameconsole.

Sega merkt dat als ze net zo goed in de markt willen komen te staan als Nintendo ze ook een bekend karakter moeten ontwikkelen. Met Sonic the Hedgehog (een blauwe egel) hopen ze de strijd aan te kunnen met Mario (de italiaanse loodgieter) van Nintendo. Ctritici blijken zeer gecharmeerd te zijn van Sonic, maar ze geven aan dat het een kop of munt situatie is. Sommige gamers zullen kiezen voor Mario andere voor Sonic. Later blijkt dat de meeste gamers toch nog de voorkeur geven aan Super Mario World dan aan Sonic the Hedgehog.

Op dit moment neemt Nintendo het besluit om een nieuwe partner in armen te nemen. Namelijk Sony. Nintendo heeft namelijk plannen om een CD-speler van ongeveer $700 te ontwikkelen die werkt in samenwerking met de SNES. Deze plannen worden doorgespeeld aan Sony met de vraag of zij deze willen produceren.

Dan sinds het eerst in de geschiedenis wordt een product ontwikkelt door Galoob Toys waarmee het mogelijk is om te cheaten (vals te spelen) in de NES videogames. Hierdoor wordt het winnen eenvoudiger gemaakt en beleeft men in sommige gevallen ook meer plezier eraan. De Game Genie zoals het product heet wordt door Nintendo echter niet in dank afgenomen. Nintendo is beziet de Game Genie namelijk als een product dat de langetermijn speeltijd van een videogame drastisch verkort. Vanwege dit aspect doet Nintendo er alles aan dat de Game Genie niet verkocht wordt.

Nu de gameconsoles markt verzadigd is besluit het bedrijf Capcom om de Arcadegames, en Arcadehallen nieuw leven in te blazen. Men ontwikkelt een vechtgame die later wordt vrijgegeven als Street Fighter II. Veel tieners stormen naar de arcadehallen om deze arcadegame te spelen. De arcadehallen zien in dat er meer van dit soort games moeten komen en er worden talloze kopieeën ingekocht, en meer arcadekasten worden ontwikkelt om aan de vraag te voldoen. Daarnaast besluiten ze ook om meer te investeren in geavanceerde race simulators, want ze zien dat gamers de voorkeur geven aan zo realistisch mogelijke weergaves.

Ook het bedrijf Atari zit niet stil en is bezig met de ontwikkeling van de Panther. Het moet het eerste 32-bit systeem zijn dat de strijd aan moet gaan met Nintendo en Sega.

- 1992

Ondanks het feit dat zowel Capcom als Konami een contract hebben lopen bij Nintendo praten ze vaak met Sega over het ontwikkelen van videogames voor de Genenis. Uiteindelijk worden er wel games vrij gegeven voor de Genesis maar nooit zet men de beste teams in om te ontwikkelen voor Sega Software. Vlak voor een vakantie prepareert Sega Sonic The Hegdehog 2. De videogame verkoopt als een gek en wordt een serieuse concurrent voor de toekomst van Mario. Daarnaast komt Sega te weten dat Nintendo in samenwerking met Sony werkt aan een CD-speler voor de SNES. Sega ontwikkelt zijn eigen Sega CD en brengt deze op de markt voor een prijs van 299$. Toch geeft Sega geen toegang tot de speciale ontwikkelingstools voor programmeurs. Deze speciale tools maken het mogelijk om bepaalde grafische effecten te gebruiken.

CD-INintendo en Sony zeggen hun samenwerking op, ondanks dat Sony al een prototype van de CD-speler voor de SNES had klaarliggen. Er waren geruchten dat advocaten van Sony door slimme truucs een contract hadden gemaakt waarbij Sony de winst ontving van de op CD gebaseerde Games die op de SNES zouden komen. Nintendo besloot inplaats daarvan om in zee te gaan met Philips. Samen zouden ze een CD-speler ontwikkelen die compatible was met de Philips CD-i. Sony is hier behoorlijk woedend over, ze besluiten nog een aantal SNES games te ontwikkelen en schrappen de "Play Station"Trip Hawkins
die ze hadden ontwikkeld voor Nintendo. Nadat het contract afliep zette Sony hun eigen werknemers aan het werk om een 32-bit CD-Speler te ontwikkelen om Nintendo van de troon te stoten in zowel Japan als de Verenigde Staten.

Naast al het consolegeweld wat er al is treed er ook een nieuwe speler op de markt toe. Het bedrijf Electronic Arts opgericht door Trip Hawkins maakt bekend ook een nieuwe console op de markt te bregen, te weten de 3DO, ook deze zal een 32-bit console worden. De 3DO ontvangt enorme steun van onder andere Panasonic, Time Warner en MCA. Het grote verschil echter met de concurrenten is dat 3DO niet de console zelf wil fabriceren. De droom van Trip Hawkins was dat de 3DO de standaard zou zetten en gefabriceerd zou worden door verschillende bedrijven.