Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 7: 1993 - 1997
 

Hoofdstuk 7

 
 

"Het 32-bit tijdperk barst los! 1993 - 1997"

- 1993

Panasonic begint met het leveren van de eerste 3DO consoles. De eerste recensies van de console zijn uitermate positief. Op het gebied van beeld en geluid verslaat het alle andere consoles. Het enige nadeel is dat de 3DO een prijskaartje heeft van $699.

Jaguar Als antwoord hierop besluit Atari om de 32-bit generatie over te slaan en gelijk een 64-bit systeem te ontwikkelen. Later wordt dit systeem bekend onder de naam Jaguar. Atari claimt dat het de eerste 64-bit gameconsole ter wereld is. Dit feit wordt gebaseerd omdat de console gebruik maakt van een 64-bit bus systeem. Er gaan geruchten dat de Jaguar in feite niet door Atari is gefabriceerd maar door het bedrijf IBM dat gevestigd is in de Verenigde Staten.

Ondertussen blijkt het geweld in videogames de afgelopen jaren een enorme stijging te hebben doorgemaakt. Vooral fighting games hebben de voorkeur bij jongeren. Dit verontrust enkele leden van de regering in de Verenigde Staten. Het valt hoofdzakelijk Senator Joseph Lieberman (uit Connecticut) en Herbert Kohl (uit Wisconsin) op. Zodoende wordt er besloten om een zogeheten Senate Investigation te doen naar de effecten van geweldadige videogames. Na het onderzoek probeert men te zoeken naar een oplossing, deze wordt echter een jaar later werkelijk geformuleerd.

- 1994

ESRBBegin 1994 wordt de ESRB vastgelegd. ESRB staat voor de Entertainment Software Rating Board. Dit is opgericht om de videogames te voorzien van een bepaalde rating. Door gebruik van bepaalde iconen op de doos van de videogame laat men consumenten weten wat de aanbevolen leeftijd is voor elke game, en wat voor elementen een bepaalde game bevat (zoals sex, grof taal gebruik etc)

Nintendo probeert dat jaar weer controle te krijgen over de 16-bit markt. Ze proberen dit door nieuwe videogames uit te brengen zoals Super Metroid, Star Fox, en Donkey Kong Country. De laatste videogame slaat de pers met verbazing op een persconferentie. Men dacht namelijk dat Nintendo de nieuwe 64-bit machine, die in ontwikkeling was, zou onthullen. Maar integenstelling daartoe laat Nintendo juist zien dat de SNES nog prima meekan en uitstekend kan concurreren tegen de 3DO en de Jaguar. Donkey kong blijkt zelfs de best verkochte videogame van dat jaar te zijn, en de Nintendo haalt bijna de verkooprecords van de Sega Genesis in. Hiernaast brengt Nintendo ook de Super Game Boy uit voor een prijs van $59. Met deze adapter werd het mogelijk om Game Boy cartridges af te spelen op de SNES met wat extra opties. Hierdoor werd het dus opeens mogelijk om inplaats van je Game Boy games op een klein te scherm te zien, nu opeens in groot formaat op je televisie af te spelen.

Sega SaturnSega onthult ondertussen de Sega Saturn hun nieuwe 32-bit systeem. Ondertussen heeft Sony niet stilgezeten en heeft hard doorgewerkt aan hun 32-bit Console die alleen met CD's werkt. Ze zetten hem in de markt als de Sony Playstation. Tegen het einde van het jaar laten critici weten dat ze de voorkeur geven aan de Sony Playstation en dat deze ook superieur is ten opzichte van de andere consoles.

- 1995

Sega maakt bekend dat de Sega Saturn zal worden vrijgegeven op "Saturnday" (zaterdag) 2 September. Dit blijkt echter niet te gebeuren en tot ieders verbazing wordt de console al in Mei vrijgegeven voor een bedrag van $399. De verkoop is enorm laag dit vanwege het feit dat er weinig videogames beschikbaar zijn. Dit komt namelijk omdat de externe bedrijfen die de videogames zouden ontwikkelen totaal verrast waren door de vroeger release van de Sega Saturn. Nadat de Sega Saturn is vrijgegeven zijn Sega en 3DO in onderhandeling om te gaan samenwerken, en gebruik te maken van de nieuwe 3DO M2 64-bit techniek. De deal wordt echter op het allerlaatste moment van de hand gedaan. De twee bedrijven blijven echter contact onderhouden. Uiteindelijk haalt Panasonic de techniek in huis nadat men hier $100 miljoen dollar voor heeft betaalt.

Sony besluit om dat jaar ook de Playstation uit te geven in de Verenigde Staten voor een richtprijs van $299, $100 lager dan men had verwacht. De verkoop van de Playstation groeit enorm en er komen een aantal zeer goede videogames voor uit. Deze videogames worden zowel geloofd door de media als de consumenten. Terwijl Sony enorme winst boekt, maakt Atari met de Jaguar alleen maar verlies. Ondanks dat ook de Jaquar met een CD release van hun console komt, welke de hoop van de Jaguar supporters had verhoogt, blijkt het toch op een dood spoor te zitten.

Nintendo vindt dat het nu met de opkomst van de Playstation een goed moment is om de nieuwe console te demonstreren aan het grote publiek. Intussen vertelt Nintendo aan haar fans of ze nog even geduld willen tonen en intussen de 16-bit console willen blijven supporten. Als opwarmertje besluit men wel al om de kracht van de nieuwe Console te laten zien aan het publiek. De Ultra 64 wordt gedemonstreed met Super Mario 64 en zowel de media als de gamers zijn onder de indruk. Toch blijven er geruchten gaan dat er weinig software in ontwikkeling is voor de nieuwe Ultra 64.

Nintendo 64Later dat jaar wordt de Ultra 64 die op dat moment is omgedoopt tot de Nintendo 64 (of in het kort N64) op de markt gebracht. Er dreigt een ware oproer te ontstaan onder de fans, gelukkig verloopt distributie van de N64 goed, waardoor iedereen een N64 kan kopen bij de lokale winkels zonder bijkomende problemen. Nintendo geniet de eerste weken van de enorme verkooprecords, alleen na een kleine periode dalen de verkopen doordat er te weinig software is voor de N64. Ondanks het feit dat de consumenten hongerig zijn voor nieuwe videogames, weigeren ze om de derde lanceertitel van de N64, Saikyo Habu Shogi te kopen. Dit omdat de videogame het publiek niet genoeg aanspreekt. Het gerucht dat zich eerder de ronde deed, dat er niet genoeg software (videogames) zouden zijn blijkt correct, het duurt maanden voordat er een werkelijk goed aanbod is van videogames voor de N64.

- 1996

Dit jaar besluiten meerdere bedrijven om de prijzen van de consoles omlaag te gooien. Sony begint hier in eerste instantie mee en verlaagt de prijs van $299, naar $199. Daarnaast maakt Sony bekend dat er een grote verscheidenheid aan videogames voor de Playstation hun opkomst zullen maken. Intussen wordt Sega wel geforceed om ook de prijzen te verlagen om als een goede concurrent van de Playstation voor de dag te komen. Helaas heeft dit een negatieve invloed op de verschillende ontwikkelaars voor de Sega Saturn en verliezen ze hun vertrouwen in Sega. Ondertussen is de pers van mening dat de toekomst van consoles vooral gericht zal zijn op de CD videogames.

Om niet ten onder te gaan besluit Sega om verschillende arcadegames uit te brengen voor de verschillende arcadehallen in Japan en de Verenigde Staten. Men begint met het vrijgeven van Virtua FighterVirtua Fighter 3, de arcadegame verpletterd voorgaande Virtua Fighters op audio en visueel gebied. Onmiddelijk wordt er een Sega Saturn versie aangekondigd. Ondertussen blijkt een groot aantal simulatiegames aan populariteit te winnen in de arcadehallen. Hieronder vallen skieëm, snowboarding en jetskiing arcadegames, van onder andere het bedrijf Namco en Sega. Ondertussen is er zowel positief als negatief nieuws voor Sega. De verkopen van de Sega Saturn in Japan doen het uitermate goed, in de Verenigde Staten echter zijn de verkopen bedroevend.

In het jaar 1996 verkoopt Nintendo ook de miljardste cartridge wereldwijd. Naast dit opmerkelijke nieuws geeft Nintendo ook de verkoopcijfers van de N64 vrij. Er blijken meer dan 1.7 miljoen N64's te zijn verkocht in drie maanden tijd. En de bedrijven die eerder kritisch stonden tegenover de toekomst van de cartridges omarmen die nu weer met veel vreugde. Men ziet namelijk in dat men hier nog goed geld aan kan verdienen.

Ondertussen blijft het succes van Sony maar groeien en groeien. Sony geeft aan dat ze meer dan $12 miljoen dollar per dag verdienen tijdens de kerstmisperiode. Daarbij behoudt de Playstation zijn positie als de nummer één als het gaat om de voglende generatie consoles. De gehele gamesindustrie heeft een zeer winstgevend jaar en de prijzen voor de 32-bit games begin sterk te fluctueren.

Video TopiaOok dit jaar opent het eerste videogamemuseum haar deuren voor het publiek. Het museum heet videotopia en is een rondtrekkend museum dat de geschiedenis van de videogames door de jaren heen laat zien. Het opent in Pittsburgh's Carnegie Science Center op 15 juni.

- 1997

Aan het begin van 1997 geeft Sony de cijfers vrij van het afgelopen jaar. In de Verenigde Staten zijn er 3.2 miljoen Playstations verkocht, waarvan één derde werd verkocht tijdens de kerstmis van 1996. Nintendo verklaart ondertussen dat de N64 2.5 miljoen keer over de toonbank is gegaan. Maar Nintendo verklaart dat dit meer had kunnen zijn als ze ook daadwerkelijk genoeg N64's gefabriceerd hadden,

Later dat jaar blijkt opnieuw dat de Playstation de meest populaire console is, en dat niet alleen in de Verenigde Staten maar wereldwijd. Uit de cijfers blijkt dat er 5 miljoen Playstations zijn verkocht in Japan, 4 miljoen in de Verenigde Staten en 2.2 miljoen in Europa. Een maand later verdubbelen de cijfers bijna, tegen die tijd wordt ook de 20 miljoenste Playstation verkocht. Analitici denken dat de populariteit van de Playstation alleen maar zal stijgen in 1998.

Nintendo laat ondertussen weten dat ze een extra hardware functie ontwikkelen voor de N64. Dit project krijgt de naam 64DD. (en nee beste lezers, het betreft hier geen cupmaat) De 64DD zou een soort cartridge zijn die je in de N64 kon pluggen en waarmee het dan mogelijk zou zijn om extra levels over andere dingen van videogames te installeren. De eerste videogame die hiervan gebruik zou maken zou The Legend of Zelda zijn. Daarnaast gaven ze aan dat The Legend of Zelda echter ook als gewone cartridge beschikbaar zou zijn. Sceptici dachten echter dat dit een teken was dat de 64DD nooit uitgegeven zal worden. Een aantal weken later geeft Nintendo aan dat de datum waarop de 64DD zal worden vrijgegeven wordt verschoven naar Maart 1998. De datum van The Legend of Zelda op een cartridge blijft echter onveranderd. In November laat Nintendo op de Nintendo Space World Expo een speelbare versie zien van The Legen of Zelda. Tegelijkertijd wordt de datum van de 64DD nogmaals opgeschoven naar Juni 1998. Later wordt het hele plan echter geschrapt en de 64DD heeft nooit het levenslicht gezien.

Veel analitici voorspellen dat Sega een inhaalslag wil maken na hun misser met de Sega Saturn. Men denkt dat de nieuwe console een 64-bit console zal worden met een ingebouwde modem (om over het internet te kunnen gamen) en een 6 of 8 speed CD-Rom speler. Sega doet de geruchten echter van de hand en zegt dat er geen nieuwe console zal komen in 1997 en men het nog steeds met de Sega Saturn moet doen. De geruchten blijken echter wel waar te zijn, men werkt al aan een nieuwe console met de codenaam "Black Belt". Tegen het einde van het jaar hernoemt Sega de nieuwe console en draagt het voortaan de naam Katana, een japans woord voor zwaard. Sega wil de console vrijgeven in Oktober 1998 met een richtprijs van $199.

Naast de nieuwe ontwikkeling van de nieuwe console van Sega gaan er ook geruchten dat Sony met een nieuwe 64-bit console bezig is, met extra RAM geheugen, een R4000 chip, en een vier speed CD-ROM speler. De console zal ook een DVD speler bevatten en zal backwards compatible zijn met de vorige Playstation. Met andere woorden zou het dus mogelijk zijn om Playstation videogames op een Playstation 2 te spelen. Hoewel de geruchten niet worden ontkent zegt Sony dat de Playstation 2 zeker niet voor 1998 beschikbaar zal zijn.

Na alle geruchten ontstaat er ook een ware prijsoorlog tussen de verschillende consoles. Nintendo neemt de leiding en verlaagt de prijs van een Japanse N64 naar $137. Sony verlaagt een week later de prijs van de Playstation naar $200, dit wordt echter alleen in Engeland en Australië gedaan. Weer een week later maakt Sony bekend dat de prijs nog eens wordt verlaagd en ditmaal wereldwijd, waardoor de prijs nu komt vast te liggen op $149. Als reactie hierop  
verlaagt Nintendo de prijs van de N64 binnen de Verenigde Staten naar $150. Sega moet hier wel in meegaan en in Juni verlagen ook zij de prijs van de Sega Saturn naar $150.

Ondertussen doet de Sega Saturn het nog steeds extreem goed in Japan, hierop besluit Sega om een aantal exclusieve videogames voor de Sega Saturn te ontwikkelen. Hieronder valt de videogame Digital Dance Mix waarin 3D animaties worden getoond in combinatie met bekende muziek en een Japanse zangeres genaamd Namie Amuro. Daarnaast onderhoudt Sega ook nog steeds de Arcademarkt zeer goed door nieuwe arcadegames vrij te geven waaronder Super GT Scud Race in Japan en de Verenigde Staten, en Capcom's Street Fighter 3 die in de Verenigde Staten eenvoudig 3 wordt genoemd. De reactie van de gamers is overweldigend.

Na de hele prijsoorlog wil Nintendo de gamers laten zien dat de N64 nog steeds aan de top staat. Ze doen dit door duidelijk te maken dat StarFox 64 de beste videogame is voor welk systeem dan ook, dit omdat er al 300.000 kopies van verkocht zijn in slechts vijf dagen sinds de introdcutie op 30 Juni. De pers duid echter aan dat dit record alleen maar geldt in de Verenigde Staten, dit omdat Final Fantasy VII meer dan 2 miljoen kopies heeft verkocht in slechts drie dagen toen het werd vrijgegeven in Januari in Japan.

Helaas is er ook minder goed nieuws dat jaar, de geestelijke vader van de Game Boy overlijdt namelijk na een dodelijk ongeluk. Op 4 Oktober 1997 was Gunpei Yokoi namelijk betrokken bij een auto ongeluk. Na het ongeluk wilde de 56 jaar oude Yokoi zijn auto uitstappen om de schade te inspecteren waarbij hij vervolgens werd geraakt door een andere auto en stierf. Ondanks dat de Game Boy Yokoi's meest succesvolle product was, Liebermannwas hij ook verantwoordelijk voor Game & Watch, the Virtual Boy en een cross-key controller die uiteindelijk de joystick verving als de controller naar keuze.

Aan het einde van 1997 zijn de Senators Kohl en Lieberman tevreden met de videogameindustrie. De twee senators die in de eerste plaats verantwoordelijk waren voor het plan om een ratingsysteem toe te passen bij de videogames is goed opgevolgd dooe de industrie. Alle videogames worden voorzien van een ratingsysteem inclusief iconen die aangeven waarom de videogame pas geschikt is vanaf een bepaalde leeftijd. De senators zijn echter minder blij met de winkeliers aangezien zij er niets tegen doen als personen onder de minimumleeftijd van een bepaalde videogame het toch kopen.