Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 8: 1998 - 1999
 

Hoofdstuk 8

 
 

"De nieuwe ontwikkelingen in Consoleland! 1998 - 1999"

- 1998

DreamcastSega begint met het vrijgeven van informatie over de nieuwe console. Het wordt een 128-bit systeem en in samenwerking met Microsoft werkt het op een Windows CE softwarepakket. Het voordeel hiervan is dat het omzetten van PC games naar videogames eenvoudiger wordt. Naast dit valt ook de zeer aparte controller op, de controller heeft een extra ingebouwd scherm waarop extra informatie wordt weergegeven tijdens het gamen. Sega vertelt dat de Katana in November in Japan wordt vrijgegeven. Hoewel de console pas is 1999 in de Verenigde Staten zal worden uitgegven begint Sega Amerika toch al met het maken van plannen en spendeert $100 miljoen dollar voor de lancering ervan. Vlak voordat de Katana in Japan vrijgegeven zou worden veranderd de Sega de naam van de console in de Dreamcast. Met alle hype rond de nieuwe console wordt de Dreamcast uiteindelijk op 27 November gelanceerd in Japan. De 150.000 systemen die er beschikbaar zijn, zijn onmiddelijk uitverkocht samen met 132.000 kopies van de videogame Virtua Fighter 3.

Ondertussen draait de geruchtenmolen over de Sony Playstation 2 alweer op volle toeren. Hoewel Sony de mond stijf dicht houdt lekt er hier en daar toch informatie erover naar buiten. Op de helft van het jaar geeft Sony toe dat men inderdaad werkt aan een nieuwe console en dat het DVD gebaseerd zal worden. De critici gokken dat de neiuwe console ergens in 2000 uit zal komen. Er doen zich nog een aantal andere geruchten de ronde hier doet Sony echter geen uitspraak over.

E3Opnieuw volgen er prijsoorlogen tussen de al beschikbare consoles en Playstation introduceert de Duel Shock controller op de Electronic Entertainment Expo (of kortweg de E3), deze nieuwe controller zorgt voor een extra dimensie aangezien de controller kan trillen. De Playstation wordt in combinatie met de nieuwe controller verkocht voor $149.95. De Playstation met de oude controller gaat sindsdien over de toonbank voor $129.95. Al snel volgt Nintendo het voorbeeld van de Playstation en verlaagt ook de prijzen. Ondertussen vragen alle consumenten en de pers zich af wanneer de consoles over de toonbank zullen gaan voor $99.

Om de marktpositie te versterken besluit Nintendo een vervolg uit te brengen op The Legend of Zelda. The legend of Zelda: Ocarina of Time wordt uitgegeven op 23 November. Nintendo laat weten dat er al 320.000 reserveringen zijn gedaan, waardoor dit een van de meest verwachte cartridge is allertijden. Legend of ZeldaTussen de lanceerdatum en het einde van het jaar worden er 2.5 miljoen kopies van verkocht wat een totale omzet van $150 miljoen opbrengt. Ter vergelijking de beste film van die periode namelijk Disney's A Bug's Life heeft een omzet van $114 miljoen. Ondertussen houdt Nintendo de Gameboy in leven door verschillende varianten ervan uit te brengen waaronder de Game Boy Light, de Game Boy Pocket en de Game Boy Color. De bedrijven beginnen nu zowel zwart-wit als kleurenversies uit te geven voor de Game Boy.

Andere bedrijven besluiten om ook toe te treden op de markt van de handhelds hoofdzakelijk omdat Nintendo hier nog de grootste markpositie in beslag neemt. Zo geeft het bedrijf Tiger de Pocket Pro vrij een klein model handheld. Ook Bandai treedt toe op de markt en introduceerd de WonderSwan, een systeem dat onder andere ontwikkeld was door Gunpei Yokoi de geestelijke vader van de Game Boy. De WonderSwan heeft de optie om videogames zowel horizontaal als verticaal te laten zien op een zeer scherp zwart-wit scherm. Daarnaast had het ook de optie om full-motion video af te spelen. Bandai hoopt de Wonder SwanWonderSwan vrij te geven tegen het einde van 1998 voor een prijs van $40, ze voorspellen tevens dat het apparaat ongeveer 3 tot 4 miljoen keer over de toonbank zal gaan tot en met Maart 1999. Het laatste bedrijf dat zich in de strijd waagt is SNK met een nieuwe NeoGeo pocket handheld. Het is een handheld dat nauw samenwerkt met de Sega Dreamcast. De NeoGeo beschikt over een kleine joystick en een monochroom scherm dat grote is dan die van de Game Boy. De NeoGeo Pocket werd vrijgegeven in Oktober in Japan voor een prijs van $50. Hoewel het in eerste instantie niet gepland is om hem wereldwijd vrij te geven wordt dit in April 1999 toch gedaan.

Het bedrijf Activision besluit om een pakket van 30 Atari 2600 videogames opnieuw vrij te geven voor de Playstation. De gamers dragen dit pakket een warm hart toe, en men waardeert het dat Activision de moeite doet om klassiekers opnieuw vrij te geven. Naast dit pakket geeft Activision ook Asteroids opnieuw vrij voor de PC en de Playstation. In augustus wordt door Atari een expositie geopend met de naam "The World of Atari" waarbij allerlei klassiekers worden vertoond en de geschiedenis van het bedrijf. Later dat jaar wordt er nog een CD-ROM vrijgegeven genaam Intellivision Lives. Op de CD-ROM staat een collectie van 50 Intellivision games die zowel op de PC als op de MAC kunnen worden gespeeld.

Tegen het einde van 1998 komen er echte nieuwe problemen voor de videogamesindustrie. Piraterij van videogames is namelijk op komst. En zo ook bij de consoles. Het zogehete emuleren van videogames gaat van start, hierdoor wordt het mogelijk om willekeure videogames te spelen op de computer doormiddel van een emulator. Een emulator is een programma waarmee het mogelijk is om consolegames te spelen op de PC. De videogames verschijnen op het internet in de vorm van ROMS. Deze ROMS worden ingeladen in de Emulator en zo start men een videogame op.

- 1999

Nintendo gaat een samenwerkingscontract aan met IBM. Samen met dit bedrijf werken ze aan een nieuwe consoles die de andere consoles het nakijken moet geven. De nieuwe console krijgt de codenaam Dolphin met zich mee. De processorchip in de computer zal een snelheid van 400MHz hebben en ontwikkeld worden door IBM, de nieuwe techniek waarmee men de chip vervaardigd krijgt de naam Gekko. Nintendo verwacht dat de nieuwe console voor de kerstmis in het jaar 2000 in de winkels komt te liggen. Daarnaast werkt Nintendo aan een opvolger voorGame Boy Advance de Game Boy Color, namelijk de Game Boy Advance een 32-bit color handheld systeem die ook gecombineerd kan worden met mobiele telefoons voor bijvoorbeeld toegang tot het internet. Nintendo belooft haar fans dat de nieuwe videogames voor de Game Boy Advance backwards compatible (oftewel dat de nieuwe videogames ook te spelen zijn op de oudere consoles en handhelds) zijn met zowel de Game Boy als de Game Boy Color.

Vanwege het succes van de vorige Atari expositie terug in 1998 besluit Atari om nogmaals een expo te houden. Dit keer wordt het de Classic Gaming Expo gehouden in Augustus in Las Vegas. Dit keer komen ook de grote namen binnen de gamesindustrie een bezoek brengen en maken kennis met de fans en andersom. Zo komt onder andere Ralp Bear de uitvinder van videogames, en daarnaast had ook Nolan Bushnell beloofd om te komen dit lukt echter niet door een online fiasco dat plaatsvind.

Ondanks dat de markt al vergeven is van ontzettend veel spelers treed er toch nog een bedrijf bij. Alleen is dit geen klein bedrijf. Microsoft onthult namelijk plannen voor hun eigen console, en aangezien ze als bedrijf zeer veel verstand hebben van de ontwikkeling van software zou dit wel eens een geduchte tegenstander kunnen zijn. De codenaam voor hun console krijgt de naam X-BOX toegewezen. Net zoals de Sega Dreamcast draait het op een versie van Windows CE als besturingsprogramma.

Billy MitchellIn dit jaar worden ook weer hoogtepunten gehaald aangezien Billy Mitchell na 17 jaar oefening het voor elkaar krijgt op de perfecte score te halen in Pac-Man, een score van 3,333,360. Het laatste level het zogehete splitscreen level is door een bug (een fout in de videogame) echter niet uit te spelen. Billy Mitchell daagt iedereen uit en geeft een beloning van $100.000 voor degene die het lukt voor 1 Januari 2000. Er gaan rumoeren dat de achtjarige Jeffrey R. Yee het heeft gehaald sinds hij een felicitatiebrief ontving van President Reagan omdat hij een score had van 6,131,940. (Eem score die alleen mogelijk is als men het splitscreen level uitspeelt)

Sony besluit om meer informatie omtrent de Playstation 2 vrij te geven. In Maart laten ze weten dat er een Toshiba/Sony 250mhz microprocessor in zit. Er doen zich geruchten dat de Playstation 2 voor $800 over de toonbank zal gaan. In September wordt de Playstation 2 officieel aangekondigd door Sony. Naast dat men Playstation 2 videogames erop kan spelen is het ook mogelijk om alle Playstation videogames erop te spelen, en kan men er zowel Audio CD's als DVD's mee afspelen. Sony is van plan omde Playstation 2 in Maart 2000 uit te geven in Japan en in de herfst te verschepen naar de Verenigde Staten en Europa.

Sega besluit om de prijs van de Dreamcast omlaag te gooien van $250 naar $164. Het betreft hier echter alleen de Japanse Dreamcast. In de Verenigde Staten blijft de Dreamcast voor een prijs van $199 verkocht worden. Later dat jaar op 10 September geeft Sega of America de omzet vrij. Er is een totale omzet geboekt van $98 Miljoen in de eerste 24 uur dat de Dreamcast werd gelanceerd in de Verenigde Staten.

Virtual Game StationEinde dat jaar brengt Connectix Corporation de Virtual Game Station uit voor een prijs van $149. Hiermee wordt het mogelijk om Playstation videogames te spelen op een Macintosh. Sony is hier echter niet blij mee en sleept Connectix Corporation voor de rechter, maar de rechter kiest de kant van Connectix. Later komt ook een bedrijf genaamd Bleem! met een Playstation emulator (een emulator is een programma waarmee men consolegames op een PC of MAC kan spelen) waarmee men Playstation videogames op een IBM computer kan spelen. In tegenstelling tot Connectix Corporation wordt Bleem! op de markt gebracht voor de introductieprijs van $19.95. Sony doet tot vier keer toe een poging om het vrijgeven van Bleem! tegen te gaan maar dit wordt elke keer verworpen.