Home < Geschiedenis < Videogames < Hoofdstuk 9: 2000 - 2001
 

Hoofdstuk 9

 
 

"De nieuwe consoles maken hun opkomst 2000 - 2001"

- 2000

De Playstation 2 wordt gelanceerd op 4 maart in Japan. In twee dagen tijd verkoopt het bedrijf 1 miljoen consoles, een wereldwijd record. Zoals vaak wordt gedaan met een lancering in Japan beginnen gamers al twee dagen van te voren te bivakeren bij de lokale gameshops om er zeker van te zijn dat ze op dag van uitgave zeker zijn van een Playstation 2. Helaas overstijgt de vraag het aanbod en niet iedereen weet een Playstation 2 te bemachtigen, waaronder zelfs sommige die hem van te voren hebben gepreorderd. Ook komen er na de lancering van de Playstation 2 al aanklachten binnen van gestolen Playstation's.

Bill Gates'S werelds slecht behoude geheim wordt aan het grote publiek bekend gemaakt, na de opening van de Game Developers Conference in Maart. Bill Gates (de oprichter van Microsoft) maakt de aankondiging van hun nieuwe console de Xbox bekend bij het publiek. Bill Gates verklaard er gelijk bij dat het hier wel degelijk om een echte console gaat en niet om een PC gehuld met een Console uiterlijk. De Xbox heeft een krachtige 733 MHz Pentium III processor erin, met een 250 MHZ sterke grafische kaart van Nvidia namelijk de NV2A, 64MB aan RAM geheugen, een 8GB hardeschijf, en het ondersteund de breedbandverbinding. Hiermee laat Microsoft duidelijk aan Sony merken dat ze zich vollop in de strijd gaan gooien. Het enige nadeel is dat de Xbox pas uit zal komen ergens eind 2001.

Ondertussen heeft de Sony Playstation 2 wat problemen met de zogehete memorycards (dit zijn kaarten die men in de Playstation 2 kan pluggen zodat men de progressie in een Playstation 2 Memorycardvideogame kan opslaan, zodat je niet telkens van voor af aan moet beginnen). Het nadeel is alleen dat door de bug/fout in de memorycarrds het opeens ook niet meer mogelijk wordt om DVD's te lezen, Hierdoor is Sony genoodzaakt om de foute memorycards van de markt te halen en deze snel te vervangen voor nieuwe. Daarnaast zorgen ze ervoor dat de Amerikaanse versie van de Playstation 2 gewoon verscheept wordt zonder memorycards, ze programmeren de Playstation 2 zo dat alles werkt ook zonder memorycards.

Op de Electronic Entertainment Expo (of kortweg E3) die elk jaar in Mei in de L.A. Convention Centre wordt gehouden is iedereen verbaasd dat Nintendo niets onthult over de nieuwe console met de codenaam Dolphin. Inplaats daarvan heeft Nintedo besloten om de N64 meer kracht bij te zetten door nieuwe videogames ervoor bekend te maken aan het publiek, ook willen ze de positie van de Game Boy Color versterken, hetgeen ze op dezelfde manier aanpakken als met de N64. Later een aantal maanden na de E3 geeft Nintendo informatie vrij over de Game Boy Advance, oorspronkelijk zou de Game Boy Advance uitkomen in de herfst van 2001, maar Nintentdo verschuift dat naar 2001.

DreameyeIntussen komt Sega met nieuwe gadgets voor de Dreamcast waaronder een muis (zoals we die ook op de PC kennen) een digitale camera die de naam DreamEye draagt, en een MP3 Speler. Deze apparaten kunnen uiteraard allemaal aangesloten worden op de Dreamcast. Daarnaast wordt op 1 September de prijs van de Dreamcast nog eens verlaagd met $50 naar een bedrag van $149 en dit is een blijvende verlaging claimt Sega. Daarnaast start Sega een internetdienst voor de Dreamcast welke lanceert op 7 September. Deze internetdienst maakt het mogelijk om videogames van de Dreamcast over het internet tegen elkaar te spelen. De service wordt SegaNet genoemd.

Na het grote succes in Japan wil Sony de Playstation 2 nu ook in de Verenigde Staten uitbrengen, enige probleem is dat ze de beloofde 1 miljoen exemplaren niet redden. Inplaats daarvan worden er 500.000 exemplaren verscheept naar de Verenigde Staten, wel beloofd Sony om elke week 100.000 extra exemplarer te verschepen. Intussen beginnen de gamers in de Verenigde Staten net zoals in Japan ook van te voren te bivakeren bij de verscheidene gameshops. Op 26 Oktober gaat de verkoop van de Playstation 2 van start, maar ook dit keer gaat een grote groep gamers met lege handen naar huis. De Playstation 2 wordt een enorm gewild product, zo worden ze onder andere ook verkocht op eBay voor prijzen die soms oplopen tot wel $1000.

Intussen zijn de developers bij verschillende videogamesbedrijven niet tevreden met de aangekondigde Dolhpin Console van Nintendo. Dit komt omdat de developmentkits, dat zijn de softwareprogramma's die nodig zijn om een videogame voor de desbetreffende console te ontwikkelen nog niet geleverd zijn door Nintendo. Men belooft bij Nintendo dat ze de developmentkits in Maart leveren, maar half Juli is er nog niets gestuurd. Later blijkt dat Nintendo toegeeft dat de Dolphin ook in 2000 nog niet op de markt zal komen. Later veranderd Nintendo de naam van de Dolphin in de Starcube, later wordt deze naam echter omgedoopt tot GameCube. De console wordt voor het eerst vertoont aan het grote publiek tijdens de Space World Gamecube Diskexpositie. De GameCube blijkt letterlijk de vorm van een kubus te hebben. En in plaats van te werken met CD-ROM's of DVD's zoals de Playstation 2 doet, maakt men gebruik van optische discs. (dit zijn ronde discs, qua dikte te vergelijken met een CD-ROM maar qua groote zijn ze kleiner dan CD-ROM's.) de discs zijn gebaseerd op de Matsushita technologie. Nintendo heeft als verklaring hiervoor dat ze denken dat dit medium later als standaard medium zal worden ingezet omdat het klein en compact is.

Na verscheidene jaren van grote verliezen komt er een grote verandering bij Sega Enterprises. Sholchiro Irimajiri treed af en wordt vervangen door Isao Ohkawa. De eerste zet die Ohkawa maakt is een ultimatum stellen aan het hoofd van Sega America namelijk Peter Moore. Hij krijgt $500 miljoen en één jaar de tijd om ervoor te zorgen dat de Dreamcast er weer bovenop komt. Nadat jaar weet niet wat er in de toekomst met de Dreamcast zal gaan gebeuren. Toch blijven de verliezen zich opstabelen en Sega maakt in November bekend dat het voor derden zal gaan ontwikkelen en voor andere game consoles. Daarnaast brengt men nog een DC-chip uit, het is een chip waarop alle functies van de Dreamcast Console op staan, Sega is van plan om deze chip in DVD spelers te bouwen.

- 2001

CESZoals werd verwacht laat Bill Gates van Microsoft op de Consumer Electronics Show (CES) in Januari de eerste versie van de Xbox zien. Naast dit maakt Microsoft ook bekend dat er twaalf tot twintig titels te koop zullen zijn bij de lancering van de Xbox. De enige die op dat moment bekend worden gemaakt zijn Munch's Oddysee en Malice. Tenslotte maakt men geen lanceerdatum of prijs bekend wel laat men weten dat de Xbox afzonderlijk wordt verkocht. Normaal gesproken wordt een nieuwe console verkocht in combinatie met één videogame. Later na de CES maakt Microsoft de complete lineup voor de Xbox bekend. Hieronder vallen de games: Malice, Oddworld: Munch's Oddysee, Tony Hawk's Pro Skater 2x, en WWF Raw is War. Daarnaast geeft men aan dat er nog 50 andere games in ontwikkeling zijn waaronder Metal Gear Solid X en Crash Bandicoot X. Later dat jaar komt Microsoft nog met een publiciteitsstunt door samen te werken met de fast-food keten Taco Bell. Bij één promotie is er een wedstrijd die het mogelijk maakt om één van de 6700 Xbox systemen te winnen voordat ze daadwerkelijk in de winkel liggen en aan het publiek worden verkocht.

Quake IIISega maakt dit jaar een goeie comeback door het eerste bedrijf te zijn dat een internetdienst aanbiedt voor zijn Console. Ondanks dat het al eerder is gelanceerd door Sega komt het nu pas echt van de grond. Omdat het spelen over internet op de PC al zeer bekend en populair is besluit Sega om een aantal bekende games van de PC om te zetten naar de Dreamcast. Hieronder vallen games zoals Quake III arena en Unreal Tournament. Om daadwerkelijk te kunnen multiplayeren over internet met de Dreamcast moet eerst een zogehete modem van $60 worden aangeschaft. In eerste instantie wordt deze alleen verkocht via de website van Sega. Sega belooft echter dat de modem met Maart in de winkels zullen liggen. In Januari begint de geruchtenmoelen over Sega echter weer op gang te komen. Consumenten vrezen dat Sega zal stoppen met het fabriceren  van de Dreamcast. De geruchten worden echter ontkent door Sega, en om te bewijzen dat ze de Dreamcast alleen maar willen versterken brengen ze de videogame 'Phantasy Star Online' uit, een role playing games waarbij duizenden gamers tegelijk online kunnen gamen via de SegaNet service. Om ondertussen nog de verliezen bij te werken ontwikkelt men wel nog steeds videogames voor de Sony Playstation en de Game Boy Advance.Unreal Tournament Later blijken de geruchten toch een realiteit te worden want de prijs van de Dreamcast blijft dalen, en Sega geeft aan dat men minder Dreamcasts zal fabriceren met ingang van 1 Maart, en dat men zich wil terugtrekken van de hardware markt om uitsluitend software te ontwikkelen. Op 31 Maart stopt de productie van de Dreamcast definitief. Daarnaast overlijdt Op 16 Maart 2001 de president van Sega, Isao Okawa. Dit vanwege een hartstilstand, hij is uiteindelijk 74 jaar oud geworden. Een week later treed CEO hideki Sato op als nieuwe president.

Begin Maart kondigd Nintendo aan dat de ontwikkelingen omtrent de Game Boy Advance bijna afgerond zijn en dat ze de Game Boy Advance willen lanceren op 11 Juni in Noord Amerika voor een prijs van $99.95. Ondertussen komt Nintendo nog met een gelimiteerde oplage van de Game Boy Color gericht op de hype rondom de Pokémon tekenfilms die al enige tijd heerst in Japan alsmede in de rest van de wereld. Deze gaat over de toonbank voor een prijs van $79.95.

Een jaar na de lancering van de Playstation 2 in Maart 2000 in Japan geeft Sony de nieuwe omzetcijfers vrij. Hieruit blijkt dat Sony al 10 miljoen exemplaren wereldwijd heeft verkocht. Dit is drie keer zo snel als het ging bij de originele Playstation.

Ben Heckendom werkt ondertussen aan een VCSp, een professioneel uitziende portable versie van de Atari 2600. Daarna volgen nog andere projecten zoals een portable Playstation en een portable SNES. Al zijn werk is terug te vinden en wordt bij gehouden op classicgaming.

Uit onderzoek, gedaan door de Interactive Digital Software Association, blijkt dat de gemiddelde familie ongeveer 10 tot 11 uur per week besteed aan het spelen van videogames, hetzij op een pc of een console. Uit het onderzoek gaf 34% aan dat games de meest leuke ontspannende activiteit is, in tegenstelling tot de 16% die hierbij de televisie aan wezen als de meest leuke ontspannende activiteit. Helaas komt er naast positief nieuws ook negatief nieuws in de kijker. Zo vindt er een schietincident Columbine High School Incidentplaats op Columbine High School. Een tweetal leerlingen ging gewapend naar school en schoten willekeurige docenten en leerlingen dood. Uiteindelijk eindigde dit bloedbad doordat de twee tieners zelfmoord pleegde. Uit onderzoek is later gebleken dat ze onder andere ook geweldadige games speelden. Dit levert een heftige discussie op in de media, en de families van de verschillende slachtoffers deden een aanklacht van $5 miljard tegen 25 verschillende uitgevers van zowel games als videogames. Hieronder vielen uitgevers zoals Nintendo, Sega, Sony, ID Software en GT Interactive.

Mortal KombatOndertussen vindt er al enige jaren een nieuw fenomeen plaats binnen de gamesindustrie, namelijk het overzetten van populaire videogames naar het witte doek. Één van de eerste videogames die naar het witte doek werd overgezet was Mortal Kombat, de film was echter niet voorzien van een breed budget en werd door critici ook niet erg serieus genomen. De film werd echter door het publiek goed ontvangen en later volgde er nog een Mortal Kombat II, evenals een serie voor op de televisie. Maar in 2001 na vijf jaar van het originele games debuut, werd Lara Croft: Tombraider gelanceeerd op het witte doek, om precies te zijn op 15 Juni 2001. In de film was de rol van Lara Croft weggelegd voor Angeline Jolie. En in tegenstelling tot vroeger was er dit keer wel een groot budget gebruikt bij het produceren van de film. In het openingsweekend maakte de film een omzet van $48.2 miljoen. Dit was de hoogste omzet ooit voor een film gebaseerd op een videogame. Iets minder dan een maand later maakt op 11 Juli de film Final Fantasy: The Spirits Within zijn debuut, en maakt een omzet van $30 miloen in de verscheidene theaters in de Verenigde Staten. Resident EvilAls gevolg hiervan besluiten verschillende uitgevers in de gamesindustrie hun games te laten verfilmen. Populaire vidoegames zoals Duke Nukem, Soul Caliber, en Crazy Taxi gaan in productie, evenals Resident Evil. Helaas komt er van de meeste in het bovengenoemde rijtje geen verfilming, dit door te weinig support, te hoge productiekosten, of men vindt geen regisseur die het wil regisseren. De enige in de lijst die werkelijk in de bioscoop komt en een goede omzet draait is Resident Evil.

Na een lange productietijd komt Nintendo op 11 Juni dan eindelijk met de opvolger van de Game Boy Color op de proppen. De Game Boy Advance maakt zijn debuut voor een prijs van $99.95. Er is op dat moment een keuze uit 17 videogames voor de Game Boy Advance. Uit de cijfers blijkt dat Nintendo nog steeds niet van de troon is gestoten als het aankomt op handheld/portable gaming. Al in de eerste week worden er 500.000 exemplaren verkocht, en grijpt hij plaats nummer 4 op de top 10 van best verkopende systemen. Na slechts 6 weken zijn er al 1 miljoen exemplaren van verkocht.

Om de Playstation 2 aantrekkelijk te houden voor de consument besluit Sony om wat extra's vrij te geven voor de Sony Playstation 2. Zo is er eerder al een toetsenbord vrijgegeven voor de Playstation 2 die men gewoon kon inpluggen in de USB ingang aan de achterkant van de Playstation 2. Dit werd in combinatie met de bijbehorende software vrijgegeven, zodat het mogelijk was om bepaalde videogames via het toetsenbord te spelen. Nu besluit Sony echter om ook hiernaast nog een hardeschijf vrij te geven. Op deze hardeschijf is het mogelijk om informatie op te slaan zoals savegames, cheats en extra bonusmateriaal voor videogames. (Bijv. Extra levels, extra wapens etc.) De hardeschijf werd op de markt gezet in twee varianten. Een waarbij de hardeschijf direct in de Playstation 2 was gebouwd, deze ging over de toonbank voor $145, en een externe hardeschijf (die men moest aansluiten op de Playstation 2) die over de toonbank ging voor $153. Daarnaast besloot men, om de consument te verassen, een nieuw Sony Playstation 2 pakket te verkopen in combinatie met de nieuwe en langverwachte videogame Gran Turismo 3 voor een prijs van $329.99.

2001 is ook het jaar dat Sonic the Hedgehog 10 jaar bestaat. En dit moet uiteraard gevierd worden. Sega besluit om verschillende feesten te houden in Osaka, Tokyo en San Francisco. Daarnaast geeft men een exclusief verjaardagspakket uit in Japan genaamd Sonic Adventure 2. Maar om de amerikaanse gamers niet teleur te stellen geeft men in de Verenigde Staten ook een verjaardagspakket uit. Men verkoopt er voor $119.95 een Sonic Dreamcast bundel inclusief de Dreamcast console, de videogame Sonic Adventure, een Sonic Shuffle, en een blauwe VMU en de demo van Sonic Adventure 2.

Twin Towers voor 11 September 2001Uiteraard werd op 11 September 2001 de gehele wereld wakker geschud door de terroristische aanvallen op het World Trade Center. Maar de datum 11 September en de bijbehorende gebeurtenissen hebben ook veel invloed gehad op de gamesindustrie op dat moment. Verscheidene uitgevers en developers hebben veranderingen doorgevoerd in hun opkomende producten. Zo werd de lanceerdatum van Spiderman 2 opgeschoven om een scene eruit te verwijderen waarbij de superheld op een gebouw stond dat verdacht veel weg had van het World Trade Center. Bij de game Command & Conquer Yuri's Revenge is de verpakking veranderd, omdat er verscheidene shots opstonden waarbij bepaalde Amerikaanse monumenten werden aangevallen. Naast deze worden ook games zoals Grand Theft Auto III, Smugglers' Run, Syphon Filter 3, Propeller Arena, Majestic, en Flight Simulator 2002.

Op 15 November 2001 is het dan eindelijk zover. Microsoft lanceert de Xbox, tijdens een event op Time Square in de Toys "R" UsXbox Laucnh speelgoedwinkel. Gebaseerd op de architectuur van een PC komt de $299 dure console met een 733Mhz processor, een grafische kaart van Nvidia, een harde schijf met 10 Gigabyte, en een ingebouwde ethernet poort (hiermee is het mogelijk om op het internet te gaan) In minder dan een maand verscheept Microsoft 1.1 miljoen exemplaren naar verschillende winkeliers. De best verkochte videogame tijdens de lancering is Halo. Ondanks dat het spelen met de Xbox over internet pas ergens laat in 2002 wordt geactiveerd zijn er al slimme fans van de Xbox die hun eigen programma ervoor schrijven en hiermee over hun eigen internetverbinding tegen elkaar spelen.

Game CubeNiet lang na de release van de Xbox, om precies te zijn op 18 November, wordt ook de nieuwe console van Nintendo de Gamecube gelanceerd in Noord Amerika. De Gamecube werd daarvoor namelijk al gelanceerd in Japan op de 13de van September. De console komt in de vorm van een kubus en maakt gebruik van kleine disks (waar de games op staan) die gebaseerd op de DVD technologie. De Gamecube gaat over de toonbank voor een prijs van $199 dat is $100 minder dan de Playstation 2 en de Xbox. Nintendo geeft aan dat er voor een totale waarde van $98 miljoen aan sytemen, games, assecoires zijn verkocht op de eerste lanceerdag in de Verenigde Staten. In de eerste week alleen al worden er meer dan 500.000 exemplaren van de Gamecube verkocht. Het best verkopende lanceerspel voor de nieuwe console is Luigi's Mansion.

Ondanks de nieuwe concurrentie van de Xbox en de Gamecube rapporteerd Sony dat de Playstation 2 nog steeds een sterke positie inneemt op de markt. Zo geeft Sony aan dat er tegen het einde van het jaar al 6 miljoen exemplaren van hun Playstation 2 zijn en dat alleen al in Noord Amerika. Om de positie nog meer te versterken geven ze ook de langverwachte videogame Metal Gear Solid 2 vrij op 13 November 2001. Tegen het einde van de maand zijn er al 2 miljoen exemplaren geleverd aan de verschillende winkeliers. Hiermee is het in de Verenigde Staten het best verkopende Playstation 2 spel allertijden.