Home < Hall of Fame < DOOM
 

DOOM

 
 
DOOMDOOM is een computergame die vrijgegeven werd in 1993 bij id Software. Het wordt gekenmerkt als één van de allereerste 3D first person shooters. Het bedrijf id Software boekte eerder al succes met computergames zoals Commander Keen en Wolfenstein 3D. Met de winst die ze uit deze games hadden gehaald begonnen ze aan de ontwikkeling van DOOM. DOOM stond toendertijd bekend als koploper op het gebied van 3D graphics en op het gebied van multiplayer gaming over een netwerk.

DOOMDOOM werd in eerste instantie als shareware game vrijgegeven, hiermee was het mogelijk om een gedeelte van de game te proberen waarna men ervoor kon kiezen om de hele game te kopen of niet. In twee jaar werd de shareware versie meer dan 10 miljoen keer gedownload, waardoor zowel het first person shooter genre populair werd en er een gehele subcultuur ontstond. Naast deze aspecten werd DOOM ook beroemd vanwege de grote hoeveelheid geweld die erin voor komt, het werd al snel een onderwerp van controversiele games binnen de gamesindustrie. DOOM is door veel bekende developers en overige medewerkers in de gamesindustrie bestempeld als de nummer 1 game allertijden.

DOOMDOOM had een heel simpel plot, welke een science fiction en horror tintje als thema had. In de game neem je als speler de rol aan van een marinier waarvan de naam niet bekend is. Meestal wordt hij door fans "Doomguy" of "Doom Dude" genoemd. De marinier wordt naar de planeet Mars gestuurd om een aanval te plegen op een senior officer welke het bevel gaf burgers zonder wapens te laten vermoorden. Op Mars wordt de marinier geforceerd om te werken voor de Union Aerospace Corporation (of kortweg UAC), een militaire basis op Mars die geheime experimenten uitvoerd op het gebied van teleportatie tussen Mars en haar twee manen, Phobos en Deimos. Op een gegeven moment gaat een experiment echter fout en wordt er een poort naar de hel geopend, de demonen zien dit als een mooie kans om het universum over te nemen en te ontdoen van alle levende organismen. In de basis op Mars is iedereen ondertussen dood, en het is aan jou als speler de enige overlevende van het gehele voorval, de taak om de poort naar de hel weer dicht te gooien en alle demonen te vernietigen.

Vandaag de dag zijn er verschillende vervolgen gekomen en is de DOOM francise een gerespecteerd en populaire francise onder zowel de gamers als de pers. Telkens weer weten de makers bij id Software een nieuwe DOOM te maken die vooral op grafisch gebied erg sterk naar voren komt. Er is tegenwoordig een ware subcultuur van fans ontstaan rondom DOOM!