Home < Hall of Fame < Grand Theft Auto
 

Grand Theft Auto

 
 

Grand Theft AutoGrand Theft Auto (beter bekend als GTA) is een games francise die ontwikkeld wordt door de schotse ontwikkelaar Rockstar North (Welke eerst de naam DMA Design droeg). De eerste GTA in de series verscheen in 1998 en kreeg twee uitbreidingen GTA: London 1969, en GTA: London 1961. Deze werd vervolgens opgevolgd door GTA 2. Met GTA 3 sloeg de serie een andere weg in en bood men een geheel eigen 3D omgeving aan.  Hierna  kwam GTA Vice City uit welke weer opgevolgd werd door GTA: San Andreas.

Grand Theft AutoDoor de jaren heen zijn alle delen door de pers geloof en geprezen, maar dankzij de controversiele gameplay, het vele geweld, en de sexuele content werd het ook vaak bekritiseerd. Dit pakte echter ook goed uit voor Rockstar North, want door de vele attentie die de francise in de media kregen werd het ongekend populair bij gamers, en werd de naamsbekendheid ervan alleen maar vergroot.

Bij de francise beland de speler keer op keer in dezelfde situatie. Men wordt gedropt in een grote toegankelijke stad of in sommige gevallen zelfs een hele staat, en als doel moet men hoger opkomen op de criminele ladder. De aanpak die men hierbij gebruikt staat vrij. Je kan als speler ervoor kiezen om de verhaallijn te volgen, maar dit hoeft niet. Dit is wat de serie ook zo uniek maakt, je kan ook gewoon mayhem veroorzaken in de stad. Dit kan varieren van politieachtervolgingen, mensen neerschieten, mensen van hun geld beroven, auto's stelen, het opnemen tegen het leger, vijandelijke gebieden overnemen, vliegtuigen kapen, en parachutespringen. Dit is slechts een kleine greep uit de vrijheid die de serie de speler aanbiedt.

Grand Theft AutoTegenwoordig is er een ware subcultuur van gamers ontstaan die de francise geheel de hemel in prijzen vanwege de grote vrijheid die de game aanbiedt. Daarnaast is het door talloze critici en game ontwikkelaars geprezen voor de geheel eigen stijl, de innovatieve gameplay, en de duister en humoristisch getinte verhaallijnen die in de games verweven zijn.