Home < Hall of Fame < Half-Life
 

Half-Life

 
 
Half-LifeHalf-Life is een first person shooter die ontwikkeld is door Valve en vrijgegeven door Sierra Studios op 20 November 1998. De game maakt gebruik van een hevig aangepaste Quake engine welke Valve indertijd heeft gelicenseerd van id Software. Het werd als eerste vrijgegeven op de PC later kwam er ook een Playstation 2 versie. Een Dreamcast versie stond ook in de planning, en hoewel de ontwikkelingen rondom de game klaar waren, is de game zelf nooit vrijgegeven.

Half-Life (of kortweg gewoon HL) is door de jaren heen door verscheidene computergames critici geloofd vanwege de gehele sfeer die de game uitstraalt. Het heeft een ingrijpende verhaallijn, welke op een spectaculaire wijze wordt gepresenteerd terwijl de gamer de game speelt. Het was ook één van de eerste first person shooters waarbij het gehele verhaal ingame werd vertelt, en in realtime. Er werd dus geen gebruik gemaakt van cutscenes. Daarnaast staat Half-Life ook bekend om zijn toendertijd baanbrekende kunstmatige intelligentie.

Half-LifeIn Half-Life neemt de speler de rol van Gordon Freeman opzich. Gordon Freeman is een 27 jaar jonge professor, afgestudeerd aan de M.I.T. (Massachussetts Institute of Technology), en op dat moment werkzaam bij de geheime basis Black Mesa Research Facility, welke gelegen is ergens in New Mexico. Gordon Freeman is een anti-held, hij is niet een ass-kicking soldaat, of een superspion, het is een gewone professor die zijn werk zo goed mogelijk wil uitvoeren. Op een dag echter moet hij een experiment uitvoeren in de zogehete 'test chamber' dit pakt echter anders uit dan hijzelf en zijn collega's verwachten. Er wordt een portal geopend naar 'the borderworld' een planeet die de naam Xen draagt. Binnen no-time komen allemaal verschillende soorten aliens via de portal naar de aarde toe. Intussen krijgt Gordon Freeman de opdracht om naar de oppervlakte te gaan en op zoek te gaan naar hulp. De speler krijgt de taak om temidden van alle chaos te overleven en een uitweg te zoeken. Ondertussen blijkt dat de regering ook nog eens soldaten naar de basis heeft gestuurd, helaas niet om iedereen te redden, maar om iedereen te vernietigen. De regering wil niet dat dit naar buiten lekt en wil alles in de doofpot stoppen, en daar behoor jij ook toe. En boven dit alles is er ook nog een mysterieus persoon die jou telkens een stap voor lijkt te zijn, en wat hij wilt en wie hij is, dat weet niemand!

Half-LifeWereldwijd heeft de Half-Life francise al meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast heetf Half-Life in de loop der tijd meer dan 50 "Game of the Year" awards gewonnen door verschillende gamespublicaties. In de editie van November 1999, Oktober 2001, en April 2005 noemde het blad PC Gamer het de "Best PC Game Ever". Het is tot op de dag van vandaag één van de best verkopende first person shooters allertijd, en wereldwijd wordt het bezien als één van de beste PC Games ooit.