Home < PC < Multiplayer
 

Multiplayer

 
 

Het begrip 'Multiplayer' is zeer bekend bij menig gamer. Een multiplayer game is een game waarbij meerdere mensen aan deel nemen, dit kan op verscheidene wijze. De meest voor de handliggende methode is dat mensen een game joinen door gebruik te maken van het internet.

LanpartyMultiplayer kan op verschillende wijzes gedaan worden. Bij sommige games is het mogelijk om samen op één computer een game samen te spelen. Beide spelers besturen dan een gamekarakter door gebruikt te maken van het toetsenbord en de muis. Doorgaans werkt dit echter niet geheel goed, aangezien men nogal krap zit met zijn tweeen achter één computer. Een andere optie is om meerder computers aan elkaar te koppelen om zo via een netwerk tegen elkaar te spelen. De gekoppelde computers vormen zo een LAN (Local Area Network). Vaak noemen gamers dit ook een lanparty. Lanparties kunnen van vrij klein, bij iemand in de huiskamer, tot ontzettend groot worden, waarbij duizenden gamers in een grote hal samen komen om tegen elkaar te 'lannen'. De laatste optie is om via het internet een potje multiplayer te spelen tegen andere gamers. Deze optie komt het meeste voor, aangezien je hiervoor alleen een computer, een internetverbinding, en je favoriete game voor nodig hebt.

Begin jaren 90 begon het spelen over het internet aan populariteit te winnen. Dit kwam mede door de komst van games als DOOM en Quake. Bij DOOM werd ook de Deathmatch modus geintroduceerd, later kwamen hier nog Capture the Flag bij. Naast deze introduceerde ook andere genres een multiplayer optie. 

Pro GamersTegenwoordig is het multiplayer fenomeen zo ongekend populair dat er ook ware wedstrijden en toernooien worden gehouden. De voorrondes hiervan beginnen meestal op het internet, waarbij degene die hierdoor komen worden uitgenodigd om af te reizen naar een bepaald land en daar in een finale te spelen op een lanparty. Er zijn hierbij veel verschillende prijzen te winnen, waaronder ook geld. Sommige gamers hebben zodoende van hun hobby hun werk gemaakt en reizen de hele wereld af opzoek naar wedstrijden om aan deel te nemen. Één van de meeste bekende gamers die dit doet is Jonathan 'Fatal1ty' Wendel, welke op dit moment ook wordt beschouwd als de beste gamer ter wereld. Daarnaast is hij ook een pionier op het gebied van het spelen van wedstrijden, hij was er vanaf het begin bij en heeft al vele titels behaald.